Громадська організація «Принцип» українського адвоката Масі Найєма й правозахисниці Любов Галан запустила «правовий навігатор» для військових, які отримали поранення.

«У навігаторі зібрані відповіді на базові запитання, щоб ви могли самостійно розібратися, як пройти «шлях пораненого», – відзначає команда.

За допомогою платформи поранений військовий зможе дізнатися про свої права й можливості, необхідні документи й загалом про «те, що чекає на нього на кожному етапі системи, яка зараз існує». Наприклад, навіщо потрібна довідка про обставини травми і як скласти рапорт про її отримання.

Навігатор пояснює, що відбуватиметься і які документи знадобляться на етапах, як-от евакуація й транспортування; лікування й виписка; проходження військово-лікарської комісії. Також є розділи, присвячені лікуванню за кордоном і встановленню групи інвалідності.

На платформі можна знайти відповіді на поширені запитання. Наприклад, дізнатися, що робити, якщо військова частина саботує надання довідки про обставини поранення або якщо не погоджуєтеся з висновком ВЛК.

До кожного розділу додали шаблони документів, які можна завантажити.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Організацію «Принцип», яка захищатиме права військових, Масі Найєм із партнерами створили в лютому 2023 року. Сам Найєм улітку 2022-го отримав осколкове поранення голови, унаслідок чого втратив одне око.

Разом із Мінцифри «Принцип» також працюватиме над цифровізацією Військово-лікарської комісії.


Редакція The Village Україна в новому форматі подкасту «Простими словами» спілкувалася з Масі Найємом про те, як ми змінилися за рік повномасштабної війни і як можемо допомогти собі, ветеранам й іншим постраждалим людям.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі