Кабмін розширив перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані від мобілізації. Уряд вніс відповідні зміни до постанови № 76.

Щоб підприємство визнали критично важливим і його співробітників можна було забронювати, воно має відповідати трьом чи більше критеріям із семи. Для деяких підприємств, як-от у сфері паливно-енергетичного комплексу, достатньо двох критеріїв. Критерії бронювання працівників від мобілізації можна переглянути тут.

Що змінилося

  • Суми єдиного соціального внеску (ЄСВ) враховують при визначення критичної важливості підприємства. Протягом року воно має сплатити податків, зборів і платежів на суму понад 1,5 мільйона євро. Раніше було достатньо, щоб підприємство не мало заборгованостей із ЄСВ, але сплачувало інші види податків на таку саму суму.
  • Підприємства ветеринарної медицини й державні підприємства пробірного контролю, тобто ті, що займаються наглядом за якістю дорогоцінного каміння і виробів із нього, можуть відповідати двом критеріям для визначення критичної важливості, а не трьом, як раніше.
  • Застосовуватимуть єдиний підхід, щоб визначити кількість військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню та працюють в органах місцевого самоврядування й у державних органах. 

Крім того, Кабмін встановив чіткі терміни розгляду звернень щодо того, чи є підприємство критично важливим – десять робочих днів. Такі зміни ухвалили після неодноразових скарг на зволікання державних органів із розглядом звернень.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Закон про бронювання військовозобов’язаних працівників від мобілізації Верховна Рада ухвалила в листопаді 2022-го. У січні 2023-го затвердили новий порядок бронювання, а також критерії для підприємств, за якими їх визнаватимуть критично важливими для економіки.

Разом із юристом, а також представниками IT Ukraine Association і Європейської бізнес-асоціації (EBA) ми розбиралися, як відбувається бронювання за новою процедурою, скільки це триває, чому мало кому досі вдалося пройти всі етапи і як можна оптимізувати процес. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі