Український «психолог» Спартак Суббота співпрацював із партією «Слуга народу», ідеться в розслідуванні руху «Чесно».

Згідно з даними розслідування, у 2019 році Суббота разом із партнерами: Дмитром Царенком, Віктором Березенком і Олексієм Івановим (пов’язані з колишніми регіоналами і забудовниками) – створив Інститут когнітивного моделювання (зараз ця компанія має назву «Преміумголд»). Спочатку інститут працював лише в освітньому напрямі, але за пів року, на початку 2020 року, перепрофілювався.

За кілька тижнів до того, як партія «Слуга народу» перерахувала йому п’ять мільйонів гривень (за звітом партії), інститут почав займатися соціологічними дослідженнями (дані Clarity Project). Це означає, що партія, яка отримувала кошти з державного бюджету від платників податків, перерахувала п’ять мільйонів організації, яка не мала професійної репутації у сфері, пояснюють у «Чесно».

На запит руху чинна голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк не відповіла. На той час партію очолював Олександр Корнієнко. У «Чесно» зясували, що у квітні 2020 року Спартак Суббота проводив онлайн-курс для нардепів партії.

Також в Інституті когнітивного моделювання працювала проєктною менеджеркою дочка Олени Шуляк – Даря. Але згідно з декларацією матері вона отримувала зарплатню лише 20 000 гривень на рік.

Поки донька Шуляк працювала в інституті, ще одним його клієнтом став медіахолдинг Live Network Вадима Столара – чинного нардепа, який фігурує в реєстрі держрадників. Крім того, зв’язки Шуляк зі Столаром «значно глибші», ідеться у розслідуванні. Цим, зокрема, можна пояснити те, чому колишні члени ОПЗЖ проголосували за скандальну містобудівну реформу №5655, авторкою якого є Олена Шуляк.

У Live Network, який користувався послугами Інституту когнітивного моделювання, також працювала дружина міністра культури Олександра Ткаченка – Анна. Вона очолювала диджитал-департамент.

Також у портфоліо інституту зазначена співпраця з партією «Голос» у 2021 році. У відповідь на запит «Чесно» в партії підтвердили співпрацю, але відмовилися надати більш детальну інформацію.

На сайті інституту також є інформація про співпрацю з МОЗ, Мінцифри, Міндовкілля, Мінкультом і МЗС, але тендерні закупівлі проводив лише Мінкульт. Зокрема, восени 2020 року, коли Ткаченко вже був міністром культури, Мінкульт оголосив конкурс на створення комунікаційної стратегії вартістю понад 800 тисяч гривень. Інформації про учасників і результатів голосування немає у відкритому доступі, але на запит «Чесно» в Мінкульті відповіли, що, крім Інститут когнітивного моделювання, у конкурсі брав участь лише один учасник – ТОВ «МІУ Продакшн».

У «Чесно» зазначають, що насправді Інститутів когнітивного моделювання існує два, бо ще є однойменна громадська організація. Зараз нею керує колишня керівниця каналів Столара Катерина Кубенко.

Крім того, у розслідуванні йдеться про роль інституту у створенні каналу «Коронавірус інфо», який потім перейменували в Ukraine Now. Детальніше можна ознайомитися за посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Спартак Суббота не має медичної освіти й міг співпрацювати з ОПЗЖ, ідеться в розслідуванні Іллі Полудьонного.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі