Європарламент закликав Зеленського не підтримувати містобудівну реформу. Відповідну резолюцію проаналізував рух «Чесно».

У пункті 17 резолюції Європарламент застерігає президента від таких змін у законодавстві, які могли б «принести користь певним інтересам за рахунок рівних умов гри й прозорості» й пише: «Закликаємо президента Зеленського не підписувати проєкт №5655 про містобудівну діяльність».

У русі «Чесно» кажуть, що із самого початку текст проєкту не був доступним, а в сесійній залі тисячі правок ухвалили без обговорень. Також ще не ухвалений законопроєкт з’явився на урядовому домені, а стаття про альтернативним містобудівний кодекс, над якою працюють у профільному комітеті, навпаки, зникла з сайту уряду.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Верховна Рада 13 грудня ухвалила законопроєкт про містобудівну реформу. До кінця дня петиція до президента з вимогою накласти вето на закон набрала необхідні 25 тисяч голосів.

Ідеться про справді масштабну реформу: законопроєктом пропонують внести зміни до шести кодексів України та 21 закону. Головні проблемні питання законопроєкту – поява приватних контролерів для забудовників; «амністія» для будівель, що були зведені без дозвільних документів; й обмеження щодо авторського нагляду архітекторів. Мінкульт наголошує, що через ухвалення законопроєкту під загрозою опиняться історичні центри міст.

Проти ухвалення закону виступили архітектори, урбаністи, громадські організації, міські адміністрації (серед них – мери Києва, Дніпра і Львова), а також НАЗК. Водночас ініціатори законопроєкту [очільниця партії «Слуга народу» Олена Шуляк й Мінрегіон] запевняють, що він допоможе подолати бюрократію й корупцію у сфері містобудування, адже пропонує цифровізувати й автоматизувати процес видачі всіх дозвільних документів.

Разом із юристкою й архітекторами розбиралися, що не так із законопроєктом, і як діяти, якщо його все ж таки ухвалять.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі