Twitter-акаунти з синьою «галочкою верифікації» публікують фейки про війну РФ проти України, свідчать результати дослідження ВВС Verify.

В одному з вірусних дописів, який поширювали «верифіковані» акаунти, ішлося про те, що під час заворушень у Франції протестувальники обстріляли місцеву поліції з американської зброї, що могла надійти з України.

Кілька облікових записів із підписками Twitter Blue поділилися цією публікацією, яку переглянули понад мільйон разів, відзначає видання.

Зображення: BBC

За інформацією BBC Verify, акаунти повʼязані з прокремлівськими каналами, які публікують аналогічні меседжі в Telegram.

Акаунти з підпискою Twitter Blue, зокрема, платять за просування свого контенту іншим користувачам, додає видання.

Зображення, використане для фейку, уперше з’явилося в російському військовому блозі у 2012 році, відзначає BBC.

Облікові записи Twitter з синьою галочкою також поширювали фейки про «фабрики немовлят» в Україні, про ракетну атаку в Краматорську й вибори президента. Ці дописи переглядали й поширювали сотні тисяч разів.

Редакція ВВС надіслала пресслужбі Twitter запит про коментар, але в компанії  відмовилися коментувати ситуацію.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У жовтні 2022 року власником Twitter став Ілон Маск, який придбав компанію за 44 мільярди доларів. Маск майже відразу звільнив топменеджмент компанії, запровадив плату за галочку верифікації у Twitter і почав стягувати плату за двофакторну аутентифікацію через SMS.

У квітні 2023-го стало відомо, що алгоритм Twitter маркує публікації про ситуацію в Україні як потенційно шкідливу інформацію, що знижує їхнє охоплення. Це помітили користувачі соцмережі після того, як соцмережа оприлюднила частину вихідного коду, який відповідає за рекомендацію твітів. Пости з темою Ukraine Crisis («Українська криза») позначають «маркерами безпеки», так само як хейтспіч, «координоване цькування» й фейки.

Також Twitter зняв обмеження на урядові облікові записи РФ. У результатах пошуку, у стрічці й у рекомендаціях на платформі знову почали демонструвати російські урядові акаунти тим користувачам, які на них не підписані. Водночас наприкінці червня Twitter усе ж погодився дотримуватися нових законів ЄС проти фейків і російської пропаганди.


На початку липня 2023-го Meta запустила аналог Twitter, Threads, що синхронізується з Instagram. За перші чотири години після запуску до платформи долучилися понад пʼять мільйонів людей.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: BBC