Житловий будинок із готелем і рестораном «Давня Русь» на вулиці Володимирській занесли до Переліку обʼєктів культурної спадщини, повідомляє КМДА.

Історичну будівлю, з балкона якої Михайло Грушевський нібито виголошував Акт злуки в січні 1919 року, хотіли знести заради офісного центру. За інформацією фахівців Музею історії міста Києва, у наявних історичних джерелах немає доказів виступу Грушевського на балконі саме цього будинку, однак науковці пообіцяли продовжити шукати підтвердження в архівах.

Історична будівля на Софійській площі, 20/21

Наказ про внесення будинку до Переліку обʼєктів культурної спадщини вже підписали в Департаменті охорони культурної спадщини КМДА. Тепер там готують документи для надання будинку охоронного статусу памʼятки архітектури.

«Будинок на вулиці Володимирській, 21/20 зберіг свою автентичність і є важливим елементом формування історико-архітектурного оточення Софії Київської – пам’ятки ЮНЕСКО. Окрім того, будівля – цікавий зразок поєднання житлових та нежитлових функцій у малоповерховій забудові», – кажуть у КМДА.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Історичний будинок на Софійській площі звели у 1869–1870 роках за проєктом архітектора Сопоцинського. Охоронний статус будівлі Мінкульт скасував ще у 2011 році, хоч будинок і розташований у буферній охоронній зоні памʼятки ЮНЕСКО й належить до комплексу памʼяток національного значення «Софія Київська».


У червні 2023-го активіст Дмитро Перов повідомив, що будівлю хочуть знести заради офісного центру. За словами Перова, імʼя забудовника не відоме, адже це новий інвестор, який не планує відновлювати будівлю.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Дмитро Перов