Історичну будівлю на Софійській площі, де Михайло Грушевський оголошував Акт злуки УНР і ЗУНР в січні 1919 року, хочуть знести заради офісного центру, розповів міський активіст Дмитро Перов в ефірі програми «Питаннячка Києва».

Історична будівля на Софійській площі, 20/21, із балкону якої Грушевський виголошував промову

За словами Перова, імʼя забудовника поки що не відоме, адже це новий інвестор, який не планує відновлювати будівлю. Будинок можна повернути до Переліку памʼяток міста наказом департаменту охорони культурної спадщини КМДА, вважає Перов.

«Знесення цієї будівлі – це підрив історичних символів і національної спадщини», – каже депутатка Київради Ксенія Семенова.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Історичний будинок на Софійській площі звели у 1869–1870 роках за проєктом архітектора Сопоцинського. Охоронний статус будівлі Мінкульт скасував ще у 2011 році, хоч будинок і розташований у буферній охоронній зоні памʼятки ЮНЕСКО й належить до комплексу памʼяток національного значення «Софія Київська».


Акт злуки – це оголошення універсалу про обʼєднання УНР і ЗУНР в єдину соборну країну, яке відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі. Тепер у цей день в Україні святкують День Соборності.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка і фото: Дмитро Перов