Ініціатива Save Pets Of Ukraine зібрала поради ветеринара, кінолога та зоопсихологині, як уберегти домашніх тварин у випадку ядерної загрози. Опікунів закликають заздалегідь подбати про безпечні умови для домашніх тварин – ось інструкція, як це зробити.

Що врахувати під час купання тварини

Якщо в момент вибуху тварина була на вулиці, потрібно якнайшвидше вимити її. Найкраще – із шампунем або милом.

Під час водних процедур варто подбати про власну безпеку: використовувати гумові рукавички та маску для обличчя; закрити всі порізи чи подряпини на собі й тварині, щоб радіоактивні матеріали не потрапили в рану; після миття тварини вимити руки й обличчя.

Як Зробити простір безпечним

Фахівці радять витерти миски й килимки для домашніх тварин. Ганчірки після цього слід покласти у пакет чи пластикову коробку, яка герметично закривається, й перенести в місце, недоступне для людей і тварин.

Чим годувати

Найбезпечніше годувати тварин кормом із закритих герметичних банок чи пакетів. Вони мають буті придбані завчасно.

Корм для свійських тварин також повинен бути схований у герметичних контейнерах (банках, коробках). Перш ніж відкривати контейнер, його потрібно протерти вологою тканиною або чистим рушником.

Запас води

Для тварин потрібно також завчасно підготувати запас води в щільно закритих місткостях, адже вода у кранах, водоймах і криницях може бути деякий час небезпечною.

Стратегія «давати менше пити, щоб собака не хотіла в туалет» шкідлива, підкреслюють у Save Pets Of Ukraine. Кожному члену родини в разі радіаційної небезпеки потрібно буде пити багато чистої води.

Запас їжі, води та ліків радять зробити щонайменше на сім днів.

туалет для котів

Для котів замість наповнювача можна використати газети й пелюшки. Використовувати потрібно лише ті засоби, що лежали в закритому пакованні.

Якщо наповнювач чи пелюшки були у відкритому пакуванні на момент аварії з викидом радіації, вони стали небезпечними для використання, оскільки мають поглинальні властивості, кажуть у Save Pets Of Ukraine.

До екскрементів слід ставитися, як до ймовірно забрудненого матеріалу – не торкатися голими руками й одразу запаковувати, як й інші забруднені речі.

Туалет для собак

У приміщенні радять відділити простір, де собаці можна буде сходити в туалет, оскільки деякий час виходити на вулицю буде заборонено. Заздалегідь радять подбати про ящик із ґрунтом, який буде нагадувати звиклу місцевість і слугувати тимчасовим туалетом для собаки.

У перший день собака може й не скористатися туалетом, бо має інші звички, кажуть фахівці. Власникам радять спостерігати за твариною, а в разі, якщо вона почне скиглити або шкрябатися в закутках будинку, відвести у спеціально відведене місце та пояснити, що тут можна сходити в туалет.

«Навіть якщо нічого не вийшло, не тисніть і через годину повторіть. Пояснюйте спокійно, що зараз такі умови, на жаль, але це тимчасово», – коментують у Save Pets Of Ukraine. Також фахівці запевняють, що собака не стане постійно ходити в туалет удома після кількох днів його використання.

Щоби полегшити процес, можна зробити собаці теплі компреси на живіт. Наприклад, покласти теплу вологу серветку чи рушник, погладити. У жодному разі не рекомендують давати сечогінні чи проносні засоби.

Як переміщуватися

Невеликих тварин під час переміщення в більш безпечне місце можна сховати в контейнер для переноски й обмотати його поліетиленом, залишаючи отвір для доступу й дихання. Отвір потрібно закрити марлею в кілька шарів.

Більших собак потрібно перед виходом одягнути в їхній одяг. Краще, якщо це будуть зимові речі (куртки, взуття тощо). Намордник радять обмотати марлею.

«Тривожна валізка» для тварини

Фахівці радять підготувати для тварини «тривожну валізку», до якої покласти сухий корм, переноску, воду, миску чи поїлку, запас ліків, документи, вологі серветки, підстилку, повідець, намордник і пакунки для фекалій.

Науково обґрунтованих даних, щоби рекомендувати тваринам йодид калію, немає, кажуть фахівці.

Під час перебування з твариною вдома власникам радять зберігати звичний режим, гратися та вчити команди.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Раніше МОЗ опублікувало інструкцію про те, як підготуватися до можливих надзвичайних подій на Запорізькій атомній електростанції, яка перебуває під окупацією РФ. До аптечки на випадок радіаційної небезпеки МОЗ рекомендує покласти, зокрема, калій йодид, однак це стосується лише людей, які перебувають у 50-кілометровій зоні навколо ЗАЕС, наголошують у міністерстві.

У Державному центрі з ядерної та радіаційної безпеки раніше запевнили, що жоден зі сценарії на Запорізькій АЕС не потребує йодної профілактики. Там кажуть, що навіть під час гіпотетичної аварії чи теракті на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду, бо енергоблоки станції не працюють із 2022 року. Водночас рішення про вживання калію йодиду можуть ухвалювати МОЗ, ДСНС та органи виконавчої влади після відповідного прогнозу радіаційної обстановки від представників ЗАЕС.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі