Верховна Рада ухвалила законопроєкт про доплати й відпустки для військовослужбовців під час дії воєнного стану, повідомили в партії «Слуга народу».

Усім військовослужбовцям подовжили щорічну відпустку на 20 днів, тепер її загальна тривалість становитиме 30 днів. Також можна буде взяти додаткові 10 днів відпустки за сімейними обставинами, додає нардеп Ярослав Железняк.

Для строковиків запровадили відпустку тривалістю 30 днів, раніше вони могли піти у відпустку лише в мирний час.

Для курсантів запровадили канікулярну відпустку тривалістю 10 днів узимку та 20 днів улітку.

Щомісячні доплати військовим

Щомісячні додаткові виплати в розмірі 30 тисяч гривень для військових, які перебувають поза місцями бойових дій, не повертатимуть, пише нардеп Олексій Гончаренко.

Закон передбачає додаткову винагороду від 30 000 до 100 000 військовослужбовцям, які виконують бойові або спеціальні завдання. Щомісячні виплати для строковиків та курсантів залишили на рівні 6000 гривень та 2350 гривень відповідно. Від 15 000 до 30 000 гривень отримуватимуть інструктори у військових частинах.

Водночас затвердили виплати в розмірі 20 000 гривень пораненим військовим, які визнані обмежено придатними та зараховані у розпорядження відповідного командира.

Згідно із законопроєктом, до участі у бойових діях не допускатимуть військових, які не пройшли курс базового військового вишколу тривалістю не менш як один місяць.

Строковики за власним бажанням можуть бути переведені на військову службу за призовом під час мобілізації або на військову службу за контрактом (на час до оголошення рішення про демобілізацію).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У грудні 2022-го українським військовослужбовцям дозволили брати відпустки під час дії воєнного стану. Частину щорічної відпустки можуть надати один раз протягом року за умови, якщо кількість відсутніх військових у певному підрозділі не перевищуватиме 30%. Досі кожна з цих відпусток мала бути не більш як на 10 днів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі