Українські архітектори Любомир Подолянич і Костянтин Русєв представили проєкт післявоєнної реконструкції Північної Салтівки – одного з найбільш постраждалих районів Харкова.

Проєкт посів шосте місце на міжнародному конкурсі Impact Competition.

Ідея архітекторів полягає в тому, щоби демонтувати пошкоджені частини панельних конструкцій, зміцнити їх металевим каркасом і «залатати» зруйновані частини мікрорайону житловими модулями, надрукованими на 3D-принтері.

Житловий модуль пропонують розділити на два рівні: «дорослий», до якого входитиме кухня, вітальня, ванна кімната й робоча зона, і «дитячий», де буде два спальні місці, а також невелика ігрова зона.

На цокольному поверсі для кожної квартири передбачені контейнери для зберігання великогабаритних речей, на вулиці – зони для паркування й підзарядження електросамокатів або велосипедів, а на даху – компактні майданчики для відпочинку та спорту.

Для зведення стін і перегородок планують використовувати готову суміш, адже зведені в такий спосіб стіни не потребують додаткового оброблення. Це допоможе зекономити на будматеріалах і логістиці.

Архітектори також вважають, що відновлення Салтівки – можливість дослідити потенціал 3D-принтера в будівництві багатоповерхівок.

«Хаотично заповнюючи зруйновані ділянки типової панельної забудови, ця концепція поліпшить візуальний образ та естетичність сірих одноманітних мікрорайонів радянської доби», – підкреслюють вони.

Архітектори пояснюють, що їхній проєкт дозволить швидко відновити житло й створити нові будинки, які матимуть кращі умови для життя. Водночас досвід відновлення типової панельної забудови Північної Салтівки може допомогти розширити географію проєкту й на інші області України.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Архітектурна студія EgoHouse також розробила проєкт післявоєнної відбудови Північної Салтівки в Харкові, яку зараз руйнують обстрілами росіяни.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Любомир Подолянич, Костянтин Русєв