Платформа онлайн-оголошень Olx дослідила, як змінювався попит і ціни на приватні електросамокати серед українців.

Електросамокат в Україні в середньому коштував 10 500 гривень станом на 2021 рік. Уже у 2022-му середня вартість зросла до 13 200 гривень, а у 2023-му – 16 700 гривень. Уживаний транспорт коштує дешевше, його можна придбати за 10 600 гривень.

Ось топ-5 найпопулярніших моделей електросамокатів:

  • Xiaomi, середня вартість становить 16 700 гривень;
  • Kugoo, середня ціна – 17 430 гривень;
  • Ninebot, середня ціна – 18 730 гривень;
  • Crosser, середня вартість – 21 530 гривень;
  • Segway, середня ціна – 25 700 гривень.

Тенденція користування електросамокатами в Україні щороку зростає. Кількість оголошень на Olx зростає близько на тисячу останні три роки. На це, зокрема, вплинули сервіс прокату самокатів. У Києві до повномасштабного вторгнення працювали девʼять таких сервісів, поки що відновили роботу лише пʼять.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці березня 2023 року електросамокати нарешті визнали транспортними засобами. Там прописані максимальна швидкість для приватних і прокатних самокатів, а також вказано, що повну відповідальність у випадку аварії на дорозі несуть водіїв електросамокатів. Ми запитали в U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») і сервісу прокату Bolt, що це значить.


В італійському регіоні Ломбардія, наприклад, пропонують зобовʼязати всіх власників самокатів мати страхування й використовувати шолом під час катання. У Польщі за створення небезпеки для пішоходів штрафуватимуть, а в Парижі містяни проголосували за заборону електросамокатів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі