Від початку повномасштабного вторгнення для ремонту та облаштування укриттів у Києві на платформі Prozorro оприлюднили закупівель на 687 мільйонів гривень, повідомляє проєкт Dozorro.

Таких замовлень може бути ще більше, адже певний час договори можна було не публікувати в системі, кажуть аналітики.

Найбільше закупівель для укриттів провели в Дніпровському районі – загалом на 125 мільйонів гривень. На другому місці Шевченківський район – 116 мільйонів, а трійку лідерів закриває Святошинський, де провели закупівель 90 мільйонів гривень.

Найменше придбали в Подільському районі – на 20 мільйонів гривень.

Зображення: Dozorro

Майже в усіх районах найбільше закупівель роблять освітні установи, відзначають у Dozorro. Загалом на відповідні управління та школи припадає щонайменше 380 мільйонів гривень закупівель для укриттів. Це понад половина загальної суми в місті.

Найбільше в Києві замовили капітальних та поточних ремонтів. На них витратили 488 мільйонів гривень, що становить 71% від усіх коштів. Ще на 30 мільйонів закупили генераторів, майже на 17 мільйонів придбали меблів. Також 12 мільйонів гривень спрямували на придбання господарчого та кухонного обладнання.

Зображення: Dozorro

Потенційні переплати в Дніпровському районі

Команда проєкту також виявила потенційні переплати на закупівлях управління освіти Дніпровського району.

Так, управління освіти Дніпровського району купувало для укриттів стільці по 750 гривень, тоді як на сайті виробника оптова ціна становить 447 гривень. Загалом на цьому замовленні могли переплатити 2 мільйони гривень. Із цього приводу вже подали звернення до прокуратури, коментує заступник виконавчого директора TI Ukraine із питань інноваційних проєктів Іван Лахтіонов.

Щонайменше у п'яти районах – Святошинському, Деснянському, Подільському, Голосіївському та Солом’янському – правоохоронці відкрили кримінальні провадження щодо зловживань на закупівлях для укриттів. Крім цього, у кримінальних провадженнях фігурують п’ятеро із семи найбільших підрядників на укриттях у Києві, відзначають у Dozorro.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У червні 2023-го на ремонт укриттів у Києві додатково виділили 750 мільйонів гривень. Тож загальна сума, виділена на ремонт сховищ у 2023 році, зросла до 1,1 мільярда гривень.


Улітку 2023-го стало відомо, що управління освіти Дніпровського району придбало для укриттів овочерізки, мультифункціональну плиту, пароконвектомат, барабани та інше нестандартне приладдя за значні суми.

Так, Дарницька РДА замовила для укриттів 306 барабанів, щоб «психологічно розвантажувати дітей». Торги завершили ще наприкінці квітня 2023 року, але після розголосу достроково розірвали договір на закупівлю.

Крім того, ліцей у Дніпровському районі замовив для укриття багатофункціональну пательню за 720 тисяч гривень. Тимчасова контрольна комісія з перевірки укриттів при Київраді розгляне цей випадок, а також інший тендер на закупівлю в укриття електричних овочерізок за 130 тисяч гривень за одиницю, який виявили напередодні. У Дніпровській РДА повідомили, що не знали про закупівлю й не можуть її прокоментувати.


Прокуратура й поліція розслідують розкладання бюджетних коштів, виділених на ремонт укриттів (статі 191 і 366 Кримінального кодексу). Зокрема, у Святошинському районі зафіксували невиконання робіт у повному обсязі й незадовільне їх виконання – вартість ремонту завищена на понад мільйон гривень. Також у Голосіївському районі оголосили про підозру одному з учасників злочинної схеми, який вніс до документів неправдиві відомості щодо обсягів і вартості ремонту укриттів. Збитки для бюджету також оцінюють на більш ніж мільйон гривень. Крім того, уже почали розслідування щодо укриттів Деснянського, Подільського й Солом’янського районів Києва.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі