Через підрив Каховської ГЕС мікробне число у водах Дніпрі нижче за течією перевищує нормальні показники в десятки тисяч разів, повідомив очільник МОЗ Віктор Ляшко в інтервʼю ВВС.

По певних показниках у МОЗ фіксують перевищення у 28 тисяч разів, відзначає Ляшко. 

Очисні споруди перейшли на екстрені режими дезінфекції. Також посилили моніторинг щодо якості води у водопровідній мережі, щоб не пропустити можливий спалах інфекцій, кажуть у МОЗ.

Вода забруднена в усій акваторії нижче Каховської дамби. Також є забруднення на українському узбережі в Чорному морі, куди потрапляє вода з Дніпра, додає Ляшко.

Нижче дамби заборонене купання, вилов риби, тим паче не можна пити цю воду або поїти нею тварин, наголошують у МОЗ.

Точних прогнозів щодо того, коли очистяться Чорне море й Дніпро, наразі немає. Це залежатиме від ступеня руйнування дамби й швидкості повернення води у звичне русло, каже Ляшко.

Після відходу води на постраждалих від повені територіях потрібно буде, зокрема, провести дезінсекцію й дератизацію, щоб запобігти поширенню хвороб через комарів і гризунів, відзначає міністр.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Армія РФ підірвала греблю Каховської ГЕС близько третьої години ночі 6 червня. Станцію повністю зруйновано, вона не підлягає відновленню. У Дніпро, зокрема, потрапили щонайменше 150 тонн машинного мастила. СБУ вже відкрила кримінальне провадження за фактом вчинення екоциду й порушення законів і звичаїв війни.

Через загибель риби унаслідок підриву ГЕС, змивання великої кількість добрив із полів і затоплення сміттєзвалищ, вода в Дніпрі й частині Південного Бугу й Інгульця може стати непридатною для пиття й використання в сільському господарстві.

Прорив дамби зробить неможливим оброблення сільгоспугідь не лише в Херсонській області, а й у районі Кривого Рогу, що в Дніпропетровській області. Через затоплення відбуватиметься процес деградації ґрунтів, на частині земель можливе опустелювання.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі