Історичній будівлі, що розташована на розі вулиць Володимирської й Софійської, присвоять статус памʼятки архітектури, повідомив міський голова Віталій Кличко.

Раніше активісти повідомляли, що будівлю, де Михайло Грушевський оголошував Акт злуки УНР і ЗУНР в січні 1919 року, хочуть знести заради будівництва офісного центру.

Будівля не перебуває на обліку в реєстрі Міністерства культури як обʼєкт культурної спадщини, підтвердив Кличко. Ще у 2011 році Мінкульт відхилив пропозицію внести будівлю до реєстру, яка надійшла від КМДА, відзначає міський голова.

Департамент охорони культурної спадщини КМДА вже опрацьовує матеріали, щоб присвоїти будівлі статус памʼятки архітектури й зберегти споруду, яка разом з іншими збереженими будівлями Софіївської площі складає цілісний ансамбль, каже Кличко.

Водночас, за інформацією фахівців Музею історії міста Києва, у наявних історичних джерелах немає доказів виступу Михайла Грушевського на балконі саме цього будинку, додав міський голова. Науковці продовжать шукати підтвердження в архівах.

Стан будівлі в червні 2023-го. Фото: КМДА

Техніки й інших ознак ведення будівлених робіт на обʼєкті не виявили, кажуть у КМДА.

«Департамент охорони культурної здійснює нагляд за обʼєктом і готує документи, щоб якомога швидше він отримав охоронний статус памʼятки архітектури», – пише Віталій Кличко.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Історичний будинок на Софійській площі звели в 1869–1870 роках за проєктом архітектора Сопоцинського. Охоронний статус будівлі Мінкульт скасував ще у 2011 році, хоч будинок і розташований у буферній охоронній зоні памʼятки ЮНЕСКО й належить до комплексу памʼяток національного значення «Софія Київська».

Фото: Дмитро Перов

У червні 2023-го активіст Дмитро Перов повідомив, що будівлю хочуть знести заради офісного центру. За словами Перова, імʼя забудовника не відоме, адже це новий інвестор, який не планує відновлювати будівлю.


Акт злуки – це оголошення універсалу про обʼєднання УНР і ЗУНР у єдину соборну країну, яке відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі. Тепер у цей день в Україні святкують День Соборності.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі