Забудовнику, що зводить ЖК із торгово-розважальним комплексом біля метро «Голосіївська», повідомили про підозру за блокування входу до укриття й за самовільне будівництво, повідомили в Київській міській прокуратурі.

Судячи з фотографій, ідеться про мультифункціональний комплекс White Lines, який будує на вулиці Великій Васильківській, поряд із «Довженко-Центром», компанія A Development.

Зображення: Київська міська прокуратура

Згідно з матеріалами слідства, будівельна компанія у 2017 році уклала з КМДА договори про оренду двох земельних ділянок на Васильківській. Там почали будувати торгово-розважальний і спортивний комплекс з підземним паркінгом, кінотеатром і житловими будинками.

Пізніше орендар без відповідних дозвільних документів зайняв частину сусідньої земельної ділянки, яка на правах користування належить «Довженко-Центру», і продовжив будівництво вже там.

Під час будівельних робіт працівники підрядної організації заблокували вхід до розташованого на ділянці укриття, пошкодили комунікації й частково зруйнували перекриття, чим створили загрозу загибелі людей в умовах збройної агресії РФ проти України, ідеться в повідомленні прокуратури.

Керівнику підрядної організації повідомили про підозру за статтями Кримінального кодексу про самовільне будівництво й порушення правил безпечної експлуатації будівель.

UPD. У коментарі The Village Україна A Development стверджують, що це бомбосховище не зареєстроване як укриття в ДСНС і його нема на карті бомбосховищ Києва. Забудовник також каже, що ще на початку будівельних робіт пропонував реконструювати бомбосховище, а також фасади «Довженко-Центру», його вестибюля й Голосіївської площі, але «пропозиція не подолала бюрократичних перешкод», а договір вже три роки лежить на погодженні в Мінкульті. Без цього договору не можна реконструювати бомбосховище, кажуть у A Development.

Крім того, у A Development зауважують, що не ведуть будівництво над бомбосховищем біля «Голосіївської», вхід до нього вільний, а обʼєкт будівництва не перешкоджає доступу до укриття. Там додають, що укриття також є на станції метро «Голосіївська».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Будівництво мультифункціонального житлового комплексу White Lines ще станом на серпень 2022 року перебувало на завершальному етапі. ТРЦ буде розташований у стилобатній частині ЖК, між трьох веж. Раніше виникли побоювання, що забудовник планує звести ТРЦ на місці «Довженко-Центру», однак в A Development запевнили, що будівля «Довженко-Центру» у проєкт комплексу не входить і залишається у власності держави.

Зображення: A Development

Згідно з проєктом договору організації містобудівної діяльності, A Development мала відремонтувати бомбосховище центру й пристосувати його під резервне фільмосховище. «Центр надавав згоду про надбудову металевої конструкції над бомбосховищем, яка дозволяла нам зберегти єдину візуальну лінію фасаду мультифункціонального житлового комплексу White Lines», – відзначали в компанії.

У лютому 2022 року Київська прокуратура звинуватила забудовника A Development у незаконному захопленні ділянки, яка належить «Довженко-Центру».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі