Київрада затвердила нові стандарти догляду за кронами дерев у Києві, повідомив генеральний директор «Київзеленбуду» Олексій Король.

Зокрема, скасували омолоджувальне обрізання дерев. Тепер дозволені лише два типи обрізання: формувальне і санітарне. Омоджувальне обрізання раніше виконували у дерев, вершина яких почала всихати, а ріст пагонів припинився.

Крім того, обмежили формувальне обрізання. Тепер можна зрізати до 35% від загального об’єму крони дерева.

Зображення: «Київзеленбуд»

«Нарешті визнано, що дерево є живим організмом, а не елементом благоустрою, як лава чи урна», – відзначив Король.

Досі Київ послуговувався правилами догляду за деревами, затвердженими у 2006 році. Відтоді місто, його клімат і, відповідно, видовий склад дерев значно змінилися, а правила застаріли, пояснюють у «Київзеленбуді».

Нові правила також регулють захист кореневої системи. Зокрема, забороняють навантажувати ґрунт довкола стовбура, зносити його або засипати, прокладати лінії передачі.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Про те, що Київ адаптує європейські стандарти догляду за деревами, стало відомо у грудні 2022-го.

Напередодні польські стандарти догляду за деревами запровадили у Львові. Що вони передбачають, ми розповідали за посиланням.


У 2018-му Київрада встановила дворічний мораторій на обрізання всіх дерев, окрім аварійних. Так у місті хотіли врегулювати неефективне та безконтрольне омолоджувальне обрізання або кронування дерев.

Редакція The Village Україна розбиралася, для чого обрізати дерева і наскільки це ефективно.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі