У Вінниці, Рівному й Луцьку «Лун.Місто Air» запустять станції моніторингу якості повітря.

Мережа моніторингу має з’явитися в червні, станції нададуть містам безоплатно. Усі охочі містяни можуть подати заявку на встановлення станцій у себе за вікном. Зробити це можна тут.

Зараз «Лун.Місто Air» має мережі моніторингу якості повітря у восьми українських містах: Києві, Львові, Одесі, Чернівцях, Хмельницькому, Ужгороді, Тернополі й Івано-Франківську. До кінця 2023 року планують покрити мережею всі найбільші міста на заході й у центрі України, а після перемоги – деокуповані території.

Станції розробили в співпраці з науковцями КНУ імені Шевченка. Прилади вимірюють концентрацію наддрібних часток: PM 1, PM 2.5, PM 10 – а також температуру, вологість і тиск. Завдяки цьому містяни можуть отримати інформацію про забрудненість повітря через автомобільні викиди та значні пожежі.

Стежити за показниками станцій у нових містах можна буде в реальному часі на інтерактивній карті, у Telegram-, Viber-ботах і мобільному застосунку. Зараз карта має такий вигляд.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Києві діє мережа з пʼяти референтних (високоточних) пунктів спостережень за станом повітря й 40 індикативних.

На РЕФЕРЕНТНИХ станціях вимірюється пил у трьох фракціях (РМ1.0, PM2.5 та PM10), діоксид азоту, діоксид сірки, оксид вуглецю, аміак, приземний озон, сірководень і формальдегід, а також метеорологічні показники. Ці дані можна в режимі реального часу спостерігати на сайті.

ІНДИКАТИВНІ станції аналізують повітря за показниками, як-от: пил, діоксид сірки, оксид азоту, озон, сірководень, летючі органічні речовини. Дані з обох видів пунктів моніторингу доступні застосунку «Київ Цифровий». Там також можна підписатися на сповіщення про високий рівень забрудненості повітря в місті.

Крім офіційної муніципальної системи моніторингу, у Києві працюють також ДАТЧИКИ ГРОМАДСЬКОГО КОНТРОЛЮ (наприклад, від сервісу «Лун.Місто»). В інтервʼю The Village Україна Олександр Возний пояснював, що датчики громадського контролю, як правило, вимірюють повітря лише за одним показником – PM 2.5.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі