У разі скасування карантину, спричиненого COVID-19, у МОЗ однаково рекомендуватимуть дотримуватися протиепідемічних і профілактичних норм під час спалахів захворювання чи в окремих регіонах, заявив головний санлікар Ігор Кузін.

Зараз в Україні продовжує діяти карантин, і він триватиме до 30 червня 2023 року. МОЗ розглядає можливість його скасування, але для цього треба провести аудит нормативно-правової бази, зокрема проаналізувати понад 60 законів і 100 постанов, які адаптували до пандемії. Після завершення аудиту оприлюднять позицію щодо етапів скасування карантину.

Водночас дотримання дистанції в громадських місцях і масковий режим здебільшого носитимуть рекомендаційний характер, уточнив Кузін.

Він пояснив, що COVID-19 із надзвичайної проблеми у сфері охорони здоров’я став постійною проблемою, згідно з рішенням ВООЗ. Це означає, що вимоги щодо його реєстрації спростять, а реагуватимуть на коронавірус так само, як на інші ГРВІ.

На рівні кожної області встановлять «епідемічні пороги», тобто максимально допустимі рівні захворюваності. Якщо місто, громади чи область досягатимуть цього порогу, то будуть запроваджувати протиепідемічні заходи (закриття шкіл, масковий режим).

Санлікар нагадав, що доступні щеплення від COVID-19. Поставки вакцин у межах міжнародної ініціативи COVAX заплановані до кінця 2024 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


ВООЗ скасувала статус пандемії COVID-19 5 травня 2023 року. Пандемія тривала більше трьох років. Від її початку в Україні виявили понад 5,5 мільйонів випадків захворювання (із них майже 416 тисяч – серед дітей). Унаслідок хвороби померли 112 268 людей (із них 89 – діти), повідомляють у МОЗ станом на 5 травня.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі