Де в Україні реалізують концепцію 15-хвилинного міста і чи залежить від цього ціна житла, розповів директор департаменту OLX в Україні й Центральній Азії Ігор Сироватко.

Що передбачає концепція

Згідно з цією концепцією, міста створюють житловий простір із інфраструктурою, яка розташована на відстані близько 15 хвилин від дому – школи, дитсадки, аптеки, магазини, спортзали, зупинки громадського транспорту. Концепція також передбачає зменшення кількості автівок через менші відстані, які треба долати.

Де її реалізують в Україні і в чому особливості

В Україні цю концепцію найчастіше реалізують у Києві, Одесі, Львові й Дніпрі, тобто у містах-мільйонниках, де відстані й час на дорогу – значні. Але реалізують її здебільшого в нових ЖК, відсоток яких серед загального обсягу нерухомості дуже малий, зауважує Сироватко.

Для таких комплексів потрібні значні площі землі, тож найчастіше їх зводять у передмісті чи у віддалених від центру районах. Натомість для українців головним критерієм у виборі житла залишається не розвинена інфраструктура, а вартість і відстань від центру, каже експерт.

Як розвинена інфраструктура впливає на ціну житла

Тому ціни на оренду житла з 15-хвилинною концепцією відносно нижчі. Медіанна вартість оренди в Києві в будинках житлового фонду від 2011 року становить 18 000 гривень за даними «OLX Нерухомість». У таких самих будинках, але без розвиненої інфраструктури, вартість оренди житла становить 24 000 гривень.

У Одесі оренда квартир у новобудовах із розвиненою інфраструктурою, збудованих після 2011 року, також дешевша за оренду в новобудовах без такої інфраструктури – різниця в ціні становить 2 тисячі гривень. У Дніпрі вона ще більша – понад 4 000 гривень. Натомість у Львові медіанна вартість оренди такого житла практично однакова й становить 18 000 гривень.

Директор департаменту OLX вважає концепцію 15-хвилинних міст європейським трендом нерухомості. На його думку, в Україні оптимальним варіантом буде впровадження цієї концепції паралельно з відбудовою українських міст.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Уперше концепцію 15-хвилинного міста реалізували в Парижі в 2016 році. Зараз цю концепцію затвердили більше десятка міст, серед яких Стокгольм, Шанхай, Барселона. В Україні офіційно концепція не затверджена, але її вже реалізовують у житлових комплексах.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі