«Лун» дослідили, які квартири в Києві, Одесі і Львові зможуть придбати українці, які отримали сертифікати за зруйноване війною житло. Суму сертифікатів розраховують індивідуально залежно від вартості житла.

Для цього проаналізували всі квартири, які виставлені на продаж у цих трьох містах. Розглядали варіанти помешкань на декілька людей (на сімʼю з дітьми) для мінімального бюджету, які також не потребують капітального ремонту.

Найнижчі ціни за квадратний метр у будинках, зведених із середини 50-х по 90-ті роки. У Києві вартість одного метра становить 40–49 тисяч гривень, у Львові – 36–43 тисячі, а в Одесі – 28–34 тисячі гривень. На первинному ринку нерухомості ціна за квадратний метр у новобудовах Києва становить 48 тисяч гривень, у Львові – 46 тисяч, а в Одесі – 38 тисяч гривень.

Київ

У Києві квартира на 50–60 метрів в середньому коштує 2,1–2,7 мільйона гривень. Ідеться про дві-три окремі кімнати в будинку типової забудови 60–80-х років, у спальному районі міста.

Найдорожчі квартири в Києві в царських будівлях і «сталінках», зведених у 18 сторіччі й першій половині 19 століття. Найстаріший будинок, де нині продається квартира в Києві, збудований у 1835 році.

Загалом у Києві продається близько 200 квартир у «сталінках» і трохи більш як 300 помешкань у дореволюційних будинках. У будинках, зведених за час незалежної України, продається понад 13 тисяч квартир, а в «хрущовках» і панельних будинках – близько чотирьох тисяч.

Львів

У Львові квартира на 50–60 метрів у середньому коштує 2,1–2,5 мільйона гривень.

На вторинному ринку у Львові наразі всього 1,5 тисячі квартир і близько 200 квартир у будинках радянської масової й австрійської забудови.

Найбільше цінуються будівлі до середини 19 століття: це австрійська забудова й трохи польської, зазначають у «Лун». Забудови сталінських часів у Львові набагато менше.

Найстарший будинок, у якому зараз можна придбати квартиру у Львові, датується 1400-м роком.

Одеса

В Одесі квартиру на 50–60 метрів у середньому можна придбати за 1,5–1,6 мільйона гривень.

Квартири в історичних будівлях в Одесі дорожчі за помешкання в радянських будинках типової забудови, однак поступаються в ціні сучасним новобудовам.

Наразі в Одесі продають 14 тисяч квартир у сучасних будівлях, майже як і в Києві. Водночас помешкань у дореволюційних будинках на ринку всього 70.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


17 березня президент України Володимир Зеленський підписав закон про компенсацію зруйнованого житла внаслідок воєнних дій. Потерпілі отримають грошовий сертифікат, призначений для купівлі нового житла.

Кошти можна буде використати винятково для придбання нового житла. Це може бути квартира, приватний будинок або інвестиція в будівництво. Помешкання можна придбати в будь-якому місті чи селищі України. Суму сертифікатів розраховують індивідуально залежно від вартості житла.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі