Над Києвом уночі 4 травня, імовірно, вперше з початку повномасштабного вторгнення вдалося збити гіперзвукову балістичну ракету Х-47 «Кинджал». Defense Express отримали знімки уламків ракети, зокрема носового обтічника зі слідами ураження.

У КМВА повідомляли, що росіяни 4 травня здійснили «комплексну атаку» по Києву із застосуванням «шахедів» і, ймовірно, ракет балістичного типу.

UPD. «Була ймовірність застосування, але балістичних ракет не зафіксовано. Те, що там розповідають деякі голови військових адміністрацій, вони вже отримали за це», – прокоментував речник Повітряних сил Юрій Ігнат «Суспільному».

Спочатку в Повітряних силах ЗСУ цю інформацію відмовилися прокоментувати й запропонували звертатися за «актуальною, оперативною й точною» інформацією до КМВА й Defense Express.

UPD. Україна все-таки збила російську ракету «Кинджал» під час нічної атаки 4 травня, заявив командувач Повітряних сил Микола Олещук.

Її збили за допомогою Patriot. Україна має озброєння, здатне знищувати балістичні ракети, підтвердив речник Повітряних сил Юрій Ігнат у ефірі телемарафону. Він також відзначив, що комплексів Patriot «поки що замало».

Зверху зображені уламки ракети «Кинджал», які знайшли після масованої атаки 4 травня. Знизу – ця ж ракета, приєднана до літака МіГ-29К. Фото: Defense Express

Defense Express пише, що уламки бойової частини ракети впали на стадіон у межах Києва. Носовий обтічник, який знайшли на стадіоні, має таку ж «складну форму різких переходів», як і ракета Х-47 «Кинджал». Інші балістичні ракети росіян, зокрема Х-22 і ракети від ОТРК «Іскандер», мають овальні переходи.

Крім того, товщина матеріалу, потрібна для розгону до гіперзвукової швидкості, вказує на ракету «Кинджал», додає видання. Defense Express додає, що балістичну ракету могли збити системи ППО Patriot, які Україна офіційно отримала 19 квітня.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Росіяни атакували Київ й Одесу вночі 4 травня. Окупанти застосували безпілотники та, ймовірно, балістичні ракети. Повітряні сили ЗСУ збили 18 дронів Shahed-136/131 і розвідувальний безпілотник. Загалом росіяни застосували до 24 дронів.


Напередодні росіяни втретє за шість днів атакували Україну ракетами й дронами в ніч на 3 травня. Обстріли фіксували в Києві, Кропивницькому, Дніпропетровській, Миколаївській, Донецькій областях.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі