Державний фонд декарбонізації та енергоефективної трансформації почне роботу в Україні з січня 2024 року, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Відповідний закон, що ініціювали Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури і Держагентство з енергоефективності і енергозбереження, підписав президент Володимир Зеленський.

Для чого потрібен цей фонд

«Україна матиме надійне, захищене законом джерело коштів для реалізації програм енергоефективності, зменшення викидів СО2 й підтримки альтернативних джерел енергії», – пояснює Кубраков.

Як він буде працювати

На законодавчому рівні вперше зафіксують принцип «забруднювач платить». Фонд наповнюватимуть завдяки екологічному податку на викиди вуглекислого газу, який сплачуватимуть великі промислові підприємства.

Також як джерело коштів планують залучати міжнародні кредити й гранти. За отримані гроші будуть впроваджувати нові технології, які дозволять зменшити викиди, а також проводитимуть термомодернізацію будинків і соціальних об’єктів для громад, населення й бізнесу.

Яка мета

До 2050 року хочуть знизити кінцеве споживання вуглекислого газу на 17%, згідно з Національним планом дій з енергоефективності, а також зменшення викидів СО2 на 65%, як порівняти з 1990 роком.

Крім того, створення Фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації розглядають як сигнал міжнародним партнерам, що Україна розвивається за європейськими принципами.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Києві створюють реєстр дозволів на викиди забруднювальних речовин у повітря. У цьому реєстрі кияни зможуть побачити дозвільні документи підприємств, що мають право забруднювати повітря протягом термінів, визначених документом. Завершити його наповнення планують до червня 2023 року, але публічний доступ до нього можна буде отримати лише впродовж трьох місяців після завершення воєнного стану.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі