Міжнародна правозахисна організація Freedom House протягом 2022 року не зафіксувала в Україні жодного випадку, коли антисемітизм ставав би мотивом фізичного насильства. У 2021 році фіксували 14 таких випадків, а у 2020-му – 10.

Попри це, правозахисники задокументували випадок, коли побутова сварка, яка почалася через претензії до паркування автомобіля, супроводжувалася антисемітськими образами.

Випадок стався 31 березня 2022-го в Івано-Франківську. Голова єврейської громади Ігор Перельман отримав ножові поранення. Сварка почалася через припарковане авто, яке буцімто заважало іншим. Перельман пояснював, що розвантажував гуманітарну допомогу, а нападник заявив, що нібито вступився за дружину, яка почала сварку.

Утім, протягом 2022 року в Україні зафіксували пʼять випадків вандалізму на ґрунті антисемітизму. До таких випадків, зокрема, можуть відносити фізичне пошкодження обʼєктів єврейської інфраструктури (синагог, меморіалів памʼяті жертв Голокосту чи надгробків на єврейських кладовищах) або антисемітські графіті.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці вересня 2021 року в Україні ухвалили закон про протидію антисемітизму. Ми пояснювали, які дії вважаються проявами антисемітизму.


У лютому 2022-го Верховна Рада ухвалили законопроєкт про кримінальну відповідальність за «прояви антисемітизму». До них відносять ненависницьке ставлення до людей єврейського походження, антиєврейську пропаганду, заперечення Голокосту, а також руйнування єврейських будівель, релігійних споруд чи пам’яток.

За антисемітизм загрожує штраф від 3400 до 8500 гривень або обмеження волі на строк до пʼяти років із забороною працювати на деяких посадах.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі