В Україні з’явиться кримінальна відповідальність за антисемітизм. Відповідний законопроєкт ухвалили у Верховній Раді.

Зміни будуть стосуватися статті 161 Кримінального кодексу, яка передбачає рівноправність незалежно від раси, релігії, національності.

Згідно з першою частиною оновленої статті, за прояви антисемітизму, зокрема за приниження честі та гідності та за розпалювання ворожнечі, можна отримати штраф від 3 тисяч 400 гривень до 8 тисяч 500 гривень (від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів), обмеження волі до 5 років, позбавлення волі до 3 років або позбавлення права обіймати певні посади до 3 років.

У другій частині статті йдеться про покарання за насильство, обман і погрози. Штраф становитиме від 8 тисяч 500 гривень до 17 тисяч гривень (від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів). Також такі дії будуть каратися позбавленням волі від 2 до 5 років із позбавленням права (або без нього) обіймати певні посади.

Якщо ці дії скоєні організованою групою або спричинили тяжкі наслідки, то за це передбачають позбавлення волі від 5 до 8 років.

Цей законопроєкт має підписати президент Володимир Зеленський. Зміни до Кримінального кодексу почнуть діяти наступного дня після публікації законопроєкту.


Наприкінці вересня 2021 року в Україні ухвалили закон про протидію антисемітизму. Ми пояснювали, які дії вважаються проявами антисемітизму.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі