У Львові почали висаджувати «кліматичні дерева», повідомила голова управління екології департаменту містобудування Львівської міської ради Олександра Сладкова.

Що таке «кліматичні дерева»

Це дерева, які працюють на адаптацію міста до зміни клімату. Вони можуть бути водночас «кондиціонером» і «пилосмоком» для повітря. Найбільше таких дерев потребують вулиці, найбільш навантажені транспортом, щоби пішоходам було комфортно. Крім того, дерева мають витримати зміни клімату, тому треба обирати види, витривалі до затяжної спеки, посухи, великих опадів і з «толерантністю до солі».

На проспект Свободи з’явилося 36 лунок для нових дерев, 25 саджанців придбали спонсори й меценати. Це клени-явори атропурпуреа, які вже «якнайкраще себе зарекомендували». Обрали вузьку алейну декоративну форму, щоб «шанувати» архітектуру проспекту. Дерева посаджені так, щоб не затуляти огляд памяток, зазначає Сладкова.

Дерева висадили в лунки з пристовбурними решітками для «компенсації простору». Такі лунки мають обраблення в рівень із хідником і коштують 12 тисяч гривень. Кошти виділили на повну заміну ґрунту і встановлення обрамлення з каменю.

Ідея висадити «кліматичні дерева» належить активістам ГО «Плато». На осінь озеленити «кліматичними деревами» також планують проспекти Шевченка, Шухевича й Городоцької – там, де це буде можливо.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Улітку 2022 року стало відомо, що у Львові запровадять стандарти догляду за деревами в місті. Ми розповідали, що вони передбачають.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі