Забудовник почав розбирати будівлі першої черги Київського водогону на Володимирському узвозі, зведені в 1872 році, повідомив юрист і засновник памʼяткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов.

На місці історичних будівель хочуть збудувати ТРЦ й канатну дорогу, відзначив активіст.

Триває судова суперечка між орендарем ділянки, бізнесменом російського походження Дмитром Буряком, і департаментом охорони культурної спадщини КМДА, який виступає за збереження Володимирської гірки від забудови.

«Боротися є дійсно за що! Цілком унікальним є двоповерховий деревʼяний житловий будинок [на ділянці], це одна із небагатьох вцілілих деревʼяних будівель Центрального історичного ареалу Києва. Зараз на ньому поступово почав зникати дах, що недвозначно вказує на наміри забудовника», – написав Перов. Цінність має й розташований поруч фільтр, відзначив активіст.

На думку Перова, варто провести реновацію будівель. Вдалим прикладом ревіталізації активіст називає створення Музею води у колишніх водопровідних споруд у Хрещатому парку – будівлі водогінної вежі (1876 рік) і резервуару чистої води (1909 рік).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ще у 2021 році департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю Києва відмовився видавати Буряку дозвіл на будівництво розважального комплексу на Володимирській гірці, під Аркою свободи українського народу (раніше – Арка дружби народів).

На іншій орендованій ділянці, де розташовані історичні будівлі водогону, Буряк збирався звести готель з громадськими приміщеннями й навіть отримав на це містобудівні умови й обмеження.

Ділянки в оренді компаній, повʼязаних із Дмитром Буряком. Зображення: «Наші гроші»

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото й обкладинка: Дмитро Перов