В Україні під’єднали до газотранспортної мережі перший біометановий завод, повідомили в Мінагрополітики.

Підприємство забезпечуватиме газом близько 1500 споживачів на рік. Ідеться про населення й промисловість у Чернігівській області, повідомили в «Регіональній газовій компанії».

Біометан – це очищений біогаз, який отримують у результаті природного розкладання різних органічних речовин, як-от відходів харчової промисловості й тваринництва, осаду стічних вод й органічних побутових відходів. Його можна закачати в українську газотранспортну систему й використовувати як природний газ, пояснюють у міністерстві.

Для виробництва біогазу на Чернігівщині використовуватимуть, зокрема, жом цукрового буряку після виробництва цукру, бурякову патоку, рослинні залишки, відходи харчових виробництв.

Біометан – найдешевший із можливих відновлюваних газів. У Мінагрополітики кажуть, що розвиток галузі дозволить відмовитися від імпорту газу, що сприятиме енергетичній безпеці країни, а також запебезпечить енергетичну децентралізацію.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


В Україні планують створити мережу малих газотурбінних електростанцій, які працюють на природному газі. Перша така станція почала роботу в січні 2023 року в Ірпені. Це має зменшити навантаження на енергомережу країни й зробити її менш вразливою до російських обстрілів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото й обкладинка: РГК