Перша в Україні газотурбінна, або газопоршнева електростанція, почала роботу в Ірпені 31 січня, повідомив мер Олександр Маркушин.

Ця станція має потужність один мегаватт. Вона дозволить заживити значну частину критичної інфраструктури міста. Зокрема, ідеться про центральну котельню, кілька навчальних і медичних закладів.

Така електростанція працює, використовуючи природний газ. Це значно зменшує вартість виробленого кіловату, як порівняти з дизельним пальним, яке потрібне для генераторів.

Проєкт реалізували австрійська компанія INNIO й дистриб’ютор її газопоршневих електростанцій, Jenbacher, а також компанія ТОВ «КТС Інжиніринг».

У подальшому в Україні планують створити цілу мережу таких малих електростанцій, потужністю від кількох сотень кіловат до кількох десятків мегават, щоб зменшити навантаження на енергомережу країни, яку зараз намагаються знищити росіяни, додав мер Ірпеня.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Децентралізовану енергосистему, менш вразливу до ракетних обстрілів росіян, планують збудувати в Україні, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль на початку січня. Для цього хочуть додатково збудувати мініелектростанції й малі обʼєкти генерації, які ввійдуть до наявної енергосистеми.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі