Понад 35 тисяч доз вакцини проти кору доставив в Україну Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ, повідомляють у МОЗ.

Вакцини надали безоплатно, як гуманітарну допомогу. Перед цим в Україні зареєстрували два випадки захворювання серед дітей, що в ЮНІСЕФ оцінили як «ризик нового спалаху однієї із найбільш заразних інфекцій».

Це комбінована вакцина проти кору, краснухи й паротиту (КПК). Ще 657 тисяч доз вакцини ЮНІСЕФ має передати в квітні.

Головний санлікар Ігор Кузін закликав батьків «бути відповідальними, перевірити вакцинальний статус дітей і надолужити пропущені щеплення».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Спалахи кору циклічні і стаються кожні п'ять–шість років через недостатній рівень охоплення щепленнями. Останній спалах в Україні тривав у 2017–2019 роках.

Два випадки кору в Україні зареєстрували на початку березня 2023 року серед дітей у одній родині. Одна дитина була вакцинована, інша – ні.


Кір небезпечний серйозними ускладненнями: пневмонія, отит, енцефаліт (запалення мозку), може призвести до інвалідності й смерті. У вагітних жінок, не щеплених від кору, він може спровокувати передчасні пологи чи призвести до народження дитини з малою вагою. Ліків проти кору не існує, але хворобі можна запобігти за допомогою вакцинації.


Згідно з Національним календарем щеплень, дітей від кору вакцинують у рік, а у шість років роблять ревакцинацію. Якщо людину не щепили в дитинстві, вона може надолужити в дорослому віці. Для цього необхідно ввести дві дози вакцини з інтервалом у місяць.


Серед симптомів кору – висока температура, головний біль, збільшення лімфовузлів, нежить, сухий кашель, запалення слизової оболонки очей, пронос, блювота. На четвертий або п’ятий день з’являється червоний висип, який починається з голови. Хвороба може тривати більше чотирьох тижнів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі