Київрада дозволила збудувати кафе з автостоянкою в захисній прибережній смузі Дніпра на Трухановому острові, повідомляє Київська міська прокуратура.

Ще у 2007 році ділянку в охоронній зоні площею близько 0,4 гектара передали в оренду на 10 років приватному підприємству для будівництва та обслуговування комплексу відпочинку.

Підприємство неналежно виконувало умови договору, тому після закінчення у 2017 році строку дії оренди втратило переважне право на її поновлення.

У 2021 році Київрада усе-таки поновила підприємству договір оренди ще на 10 років та визначила категорію земельної ділянки як землі рекреації, у той час як вона має бути віднесена до категорії земель водного фонду, де будівництво споруд заборонене, наголошують у прокуратурі.

Згідно з інформацією на сайті КМР, ідеться про ділянку біля Північного мосту, яку орендувало підприємство «Цавіста». Власниця компанії – Вікторія Царенко, дружина депутата Київради Михайла Царенка, яка також керує компаніями у сфері будівництва.

«Попри те, що на сьогоднішній момент земельна ділянка вільна від забудови, вказаним рішенням підприємству надано можливість здійснити на цій території будівництво комплексу відпочинку з кафе та автостоянкою», – пише прокуратура.

Прокуратура через суд вимагає скасувати рішення Київради про дозвіл на будівництво та повернути ділянку.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У травні 2019-го острови Труханів та Міжмостний стали ландшафтним заказником місцевого значення «Труханів острів». Статус ландшафтного заказника не дозволяє використовувати ці землі для забудови та меліорації.

Площа заказника складає 27,44 гектари. На цій території розташовано 14 озер та листяний ліс, а також угрупування низки видів рослин і тварин. Охороняє території «Дарницьке лісопаркове господарство» та комунальне підприємство «Плесо».


Власників закладів у парку «Муромець» хочуть зобов'язати звільнити територію заповідника. Ідеться про два заклади громадського харчування загальною площею 400 квадратних метрів. Від власників закладів вимагатимуть знести споруди.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі