Світовий банк збільшив до 411 мільярдів доларів оцінку потреб для відновлення й реконструкції України, пише Bloomberg із посиланням на розрахунки банку.

Ця сума більш як у 2,5 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році. Утім, збитки не зросли настільки, наскільки очікували у Світовому банку після перших трьох місяців повномасштабного вторгнення. Тоді потреби у відновленні оцінили в 349 мільярдів.

На це вплинуло декілька причин: масштабні бойові дії відбувалися на територіях, які вже зазнали значних руйнувань; деякі потреби «закрили» завдяки міжнародній підтримці; український уряд зміг налагодити безперебійне надання основних послуг у країні.

Україна, згідно з розрахунками Світового банку, уже у 2023 році потребує 14 мільярдів доларів для критичних інвестицій у реконструкції й відновлення. Для цього знадобляться ще 11 мільярдів додаткового фінансування до тієї суми, яка вже закладена в бюджеті України на 2023 рік, пише Forbes.

За рік повномасштабної війни Росія завдала збитків українській інфраструктурі на майже 144 мільярди доларів, згідно з оцінкою KSE Institute. Найбільша частка руйнувань – це житловий фонд. Загалом понад 150 тисяч житлових будинків, серед яких приватні, багатоквартирні й гуртожитки, пошкоджені внаслідок дій окупантів.

Повноформатна війна підштовхнула 7,1 мільйона українців до бідності й «відкинула» назад 15 років прогресу в розвитку, вважають у Світовому банку.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Через російські обстріли в Києві були пошкоджені понад 640 будівель, із них 196 – житлові будинки. У 2022-му місто обрало 17 найбільш пошкоджених будівель, які мають відбудувати першочергово. З них 11 уже відновлені, на інших ще тривають роботи.

Це будинки на проспекті Лобановського, вулиці Жилянській, Чорнобильській, а також ЖК «Львівський квартал». Розповідаємо, що відбулося з цими будівлями за рік.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі