Кінотеатр «Київ», який належить до муніципальної мережі «Київкінофільм», може відновити роботу, але спочатку там потрібно провести ремонт, заявили в КМДА у відповідь на запит видання Liga.net.

«Щодо того, чи можна вважати перетворення КП «Київкінофільм» на «Київський культурний кластер» підставою для повноцінного відновлення роботи кінотеатру «Київ» – зокрема, так. Але першочергово необхідно провести ремонтні роботи для можливості використання зазначених приміщень для здійснення в них основної діяльності», – повідомив керівник Департаменту культури КМДА Сергій Анжияк.

Кінотеатр «Київ»

На початку березня у КМДА повідомили, що кінотеатри муніципальної мережі «Київкінофільм» перетворять на «багатофункціональні культурні центри». Анонсували, що у закладах надаватимуть фахові консультації й інформаційну допомогу, можна буде користуватися приміщеннями й обладнанням для творчості, а також для навчання й спілкування.

У інтерв’ю в Департаменті культури КМДА уточнили, що саме мали на увазі. У кінотеатрах продовжуватимуть показувати фільми, але певні приміщення переобладнають під навчальні аудиторії, простори для лекцій і виставок. Великі приміщення планують переробити під місця для невеликих концертів і театральних перформансів. У нових культурних центрах проводитимуть фестивалі, показувати українські й світові кінопрем’єри, а також запустять освітні проєкти, що знайомитимуть містян із історією кіно й сучасними тенденціями.

Для цього місто хоче побудувати відповідну інфраструктуру й надати кінотеатрам світлове, звукове, галерейне обладнання, сценічні реквізити. Планують залучати й новий персонал – технічний, проєктних і комунікаційних менеджерів, але все робитимуть «поетапно».

Також у кожному кінотеатрі хочуть створити простори на кшталт коворкінгів. Уточнюють, що послуги будуть доступні фінансово.

У КМДА додають, що більшість культурних і освітніх проєктів зосереджені в центрі Києва, і це обмежує їхнє відвідування. Завдяки мультифункціональним центрам у різних районах (кінотеатри мережі «Київкінофільм» розташовані як на правому, так і на лівому березі) культурний продукт хочуть зробити доступним для киян.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Половина кінотеатрів мережі «Київкінофільм» зараз працює («Флоренція», «Лейпциг», «Ліра», «Старт», «Факел», «Кінотеатр імені Шевченка»), інші – зачинені на ремонт (зокрема «Київська Русь», «Краків»), більшість зачинені й потребують ремонту («Кіото», «Загреб», «Дніпро», «Київ», «Молодіжний», «Екран»).

Кінотеатр «Братислава» вже функціонує як культурний центр «Арт Братислава». У просторі проводять вистави, стендап-вечори, організовують виставки, працюють творчі об'єднання.


Кінотеатр «Київ», один із останніх історичних кінотеатрів у центрі міста, не працює уже більше трьох років. The Village Україна пояснювали, що відбувається.


У червні 2022 року стало відомо, що київських посадовців, які нанесли кінотеатру «Київ» збитків у майже 22 мільйони гривень, судитимуть.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі