Два роки тому, 7 червня, кінотеатр «Київ» припинив роботу. На фасаді культурного центру досі висять афіші з «Тижнем швейцарського кіно-2019» та з художнім фільмом «Люди в чорному: Інтернешнл», який вийшов в український прокат 11 червня 2019-го.

The Village Україна відновлює хронологію подій і розповідає, чому культурний центр та один з останніх історичних кінотеатрів у центрі міста не працює.

Що сталося

Уранці 7 червня 2019 року директорка ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ» Вілія Бондаренко заявила про «рейдерське захоплення» кінотеатру біля площі Льва Толстого. «Приїхали тітушки разом із комунальними службами КМДА та захопили кінотеатр. У будівлю не допускають працівників. Це зробили без попередження», – коментувала The Village Україна Бондаренко.

Інформацію про «рейдерське захоплення» заперечили в комунальному підприємстві «Київкінофільм», до якого хотіли долучити «Київ»: «Інформація про вибиті двері та рейдерське захоплення не відповідає дійсності. Все відбувається у спокійному режимі. Працівників кінотеатру допустили до службових приміщень на першому поверсі. Зараз у кінотеатрі відбувається опис усього майна, воно має бути передано новому орендарю кінотеатру».

КМДА визначає події 7 червня як процес зміни орендаря приміщення, що перебуває в комунальній власності. Припинення ж роботи закладу мотивували «інвентаризацією й обстеженням майна задля уникнення незаконних знищень чи пошкоджень майна територіальної громади». Департамент комунальної власності КМДА, який є балансоутримувачем культурного центру, заявив, що в чинних орендарів приміщення закінчився термін договору, а вони перешкоджали комунальникам перевірити його стан: «Протягом квітня-травня 2019 року колишній орендодавець ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ» незаконно чинив перешкоди в доступі до приміщення комунального майна будівлі кінотеатру «Київ» комісії у складі працівників КП «Київкінофільм» і Департаменту комунальної власності міста Києва задля обстеження».

Вхід до кінотеатру на вулиці Великій Васильківській заблокували, на двері повісили замки. За свідченнями очевидців, чоловіки в темних костюмах, які назвали себе представниками «Муніципальної охорони», витіснили із приміщення активістів і відвідувачів. «Попередній орендар не допускав представників міських служб до огляду всіх приміщень. Це стало можливим тільки після того, як орендар звільнив будівлю кінотеатру», – прокоментує згодом голова КМДА Віталій Кличко.

Що таке кінотеатр «Київ»

Зала кінотеатру «Київ» у 1952-53 роках / фото emil.architect з агрегатора Pastvu 

Кінотеатр на вулиці Червоноармійській (зараз – Велика Васильківська) біля станції метро «Площа Льва Толстого» почали будувати до Другої світової, відкрили заклад у 1952 році. За цей час тризальний кінотеатр став одним із центрів фестивального та незалежного кіно в місті, зокрема протягом тривалого часу він був основним майданчиком кінофестивалю «Молодість». У 2000 році у приміщенні провели перший за 50 років капітальний ремонт. Із 2007 року входить до мережі світових кінотеатрів Europa Cinemas.

Кінотеатр «Київ» перебуває в комунальній власності, він підпорядковується Департаментам комунальної власності та культури КМДА, але до 2019 року не був частиною КП «Київкінофільм», що відповідає за комунальні кінотеатри. З 1999 року приміщення орендувало товариство з обмеженою відповідальністю «Культурний центр «Кінотеатр «Київ».

Хронологія:

1 жовтня
2018 року.

У Києві припинили роботу кінотеатри «Кінопанорама» й «Україна». Історичні культурні заклади працювали в центрі міста з 1958 і 1964 року відповідно.

Жовтень
2018 року.

ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ» надіслало звернення в Департамент комунальної власності із проханням продовжити термін дії оренди будівлі на 10 років, оскільки чинний термін оренди закінчувався на початку 2019-го. При цьому попросили врахувати специфіку діяльності організації як культурного центру для обчислення орендної ставки. За словами ТОВ, офіційної відповіді на лист не надійшло.

Департамент комунальної власності Києва відмовився продовжувати договір оренди з «Культурним центром «Кінотеатр «Київ», який орендував будівлю з 1999 року. «Команді, яка протягом останніх 20 років розвивала центр, не продовжили черговий договір оренди, не пояснивши причину й відмовившись від діалогу. [Хоча] за умовами договору, вони мали право на першочергове продовження оренди, виконавши умови з капітального ремонту й інвестувавши десятки мільйонів гривень у кінотеатр і його інфраструктуру», – коментували в ТОВ.

Грудень
2018 року.

Директорка Департаменту культури КМДА Діана Попова називає інформацію про можливе закриття кінотеатру «Київ» «чутками»: «Кінотеатр продовжить свою роботу в тому самому форматі, що й нині. Будь-які інші заяви – домисли, не більше». Та наприкінці грудня тодішній голова Держкіно Пилип Іллєнко пише, що кінотеатр може припинити роботу вже на початку 2019 року.

Водночас у грудні, за словами адміністрації кінотеатру, відбувається інвентаризація закладу представниками КП «Київкінофільм» і Департаментом комунальної власності спільно з керівництвом кінотеатру. «За її результатами все комунальне майно, що утримувалося на балансі кінотеатру з 1999 року було списане. Наразі все, що перебуває в кінотеатрі, є власністю ТОВ Культурний центр «Кінотеатр «Київ». Це означає, що комунальної власності, окрім, власне, стін у кінотеатрі немає», – пишуть у КЦ.

Січень
2019 року.

На сайті Київради зареєстрували нову петицію з вимогою захистити кінотеатр «Київ» від закриття та забезпечити його роботу. Петиція зібрала понад 4600 підписів.

4 cічня
2019 року.

Закінчується офіційний термін оренди приміщення кінотеатру «Київ» товариством з обмеженою відповідальністю «Культурний центр «Кінотеатр «Київ». До 30 січня його включають у список об’єктів, які можна передавати в оренду.

9 січня
2019 року.

Департамент комунальної власності Києва ще раз публічно оголошує, що він відмовився продовжувати договір оренди із ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ». За словами представників департаменту КМДА, листи з цим же повідомленням орендатору надсилали 12 жовтня та 19 грудня 2018 року. У ТОВ кажуть, що запросили копії цих документів, і виявилося, що їх надсилали на іншу адресу.

10 січня
2019 року.

Відбулася нарада за участі представників Департаментів комунальної власності та культури КМДА, а також представників колишнього орендатора. «Сказали усно: «Оренду продовжувати не будемо. Думайте, як вам переходити до «Київкінофільму». Жодного офіційного документа нам не дали», – розповідала заступниця директорки культурного центру Ірина Шинкаренко.

Водночас директор КП «Київкінофільм» Денис Хомич назвав ключовою проблемою питання вартості оренди приміщення: «Позиція міста така: приміщення на більш як 6000 квадратних метрів у центрі здають за 45 тисяч гривень на місяць. Це менш як 8 гривень за квадратний метр. За методикою порахували, що ця будівля має коштувати 900 тисяч гривень на місяць». У ТОВ зреагували, стверджуючи, що загальна сума оренди була вищою, оскільки через товариство проходили всі платежі від суборендарів приміщення на зразок закладу Mister Cat і бару Parovoz Speak Easy.

У коментарі Delo.ua заступниця директорки ТОВ Шинкаренко каже, що товариство готове сплачувати за оренду не більше 300 тисяч гривень на місяць: «Сума, яку хоче за цю будівлю КМДА, є для нас непіднімною. Лише за комунальні витрати ми сплачуємо 450 тисяч гривень».

14 січня
2019 року.

У КМДА вперше публічно оголошують плани на проведення конкурсу на нового орендатора приміщення кінотеатру. Заступник голови КМДА Володимир Слончак у коментарі Detector Media каже, що новий орендатор повинен платити щонайменше 700 тисяч гривень на місяць, а раніше ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ» сплачував 47 тисяч гривень на місяць.

15 лютого
2019 року.

У КМДА кажуть, що конкурс триватиме до 1 березня, а стартова орендна плата становитиме 569 253 гривні. Термін оренди визначили на десять років, за цей час Київська міська рада обіцяє не ухвалювати рішення щодо приватизації цього об’єкта.

Серед заявок щодо можливої оренди – пропозиції від громадської організації «Молодість» (кінофестиваль «Молодість») і компаній «Сінема-Центр» (мережа кінотеатрів Cinema Citi), «Мультіплекс-Холдинг» (мережа Multiplex), «Планета кіно» (мережа «Оскар») і «Таурус-Альянс» (не пов’язана з кінопрокатом).

ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ» відмовляється від участі в конкурсі: «КЦ готував матеріали та позов до суду та свідомо не брав участі у конкурсі, який називають «відкритим». Насправді ж його організували в обхід чинного законодавства з порушенням першочергового права ТОВ на продовження оренди».

22 березня
2019 року.

КМДА оголошують, що конкурс на оренду приміщення відбудеться 15 квітня у приміщенні адміністрації.

Серед умов участі в конкурсі для орендарів – зберегти цільове призначення кінотеатру: «Міська влада спільно із громадськістю прописала умови конкурсу так, аби за кінотеатром «Київ» надалі було збережено його фестивальне й артхаусне спрямування». Також нові орендарі повинні популяризувати український кінематограф (не менше ніж 30% загального репертуару), здійснювати прем’єрні покази фільмів українського виробництва та продовжувати співпрацю з найбільшими українськими кінофестивалями («Молодість», Docudays, Одеський міжнародний кінофестиваль тощо).

Квітень
2019 року.

ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ» позивається в суд на КМДА в Господарський суд Києва. Товариство переконане, що міська влада порушила його право на першочергову опцію продовження оренди: «Департамент комунальної власності наперекір законодавству порушив переважне право ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ» на продовження договору оренди. Щобільше, у встановлений законодавством термін не повідомив орендаря про намір не продовжувати договір оренди, що тягне за собою автоматичну пролонгацію договору за законодавством».

15 квітня
2019 року.

Відбувається конкурс на нового орендаря кінотеатру, виграє його компанія «Сінема-Центр», яка розвиває мережу кінотеатрів Cinema Citi в Києві й Одесі. Бенефіціарними власниками компанії є Олександр Роднянський і Борис Фуксман, які також є співзасновниками та колишніми власниками телеканалу «1+1». Здобувають перемогу завдяки пропозиції у 2 мільйони 119 тисяч гривень на місяць за оренду приміщення.

18 квітня
2019 року.

У коментарі The Village Україна директорка Cinema Citi Любов Лісовська розповідає, що новий орендар не планує змінювати цільове призначення кінотеатру. Втім, уточнює, що потрібно дочекатися рішення суду щодо позову колишніх орендарів та оцінити, у якому стані можна буде прийняти приміщення: «Ми поки не отримали доступу до приміщення кінотеатру, тому не можемо провести технічну оцінку його стану. [...] Після повного аудиту приміщення, затвердження плану реконструкції (а це непростий етап, тому що будівля «Києва» – це пам’ятка архітектури), можна буде говорити про суму інвестицій».

14 травня
2019 року.

Новий орендар «Сінема-Центр» підписує угоду з міською владою щодо оренди приміщення. Після цього, за словами представників Cinema Citi, вони впродовж місяця не могли отримати доступ до приміщення.

7 червня
2019 року.

День припинення роботи кінотеатру. ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ» називає залучення комунальних служб і КП «Муніципальна охорона» в будівлю «рейдерським захопленням», а КМДА – реакцією на те, що ТОВ не допускав комунальників до обстеження будівлі. За свідченнями очевидців, чоловіки в темних костюмах витіснили із приміщення активістів і відвідувачів. «Попередній орендар не допускав представників міських служб до огляду всіх приміщень. Це стало можливим тільки після того, як орендар звільнив будівлю кінотеатру», – прокоментує згодом голова КМДА Віталій Кличко.

10 червня
2019 року.

Кінотеатр «Київ» оголошує про повернення коштів за придбані заздалегідь квитки. Водночас до червня ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ» продовжує сплачувати орендну плату за приміщення.

13 червня
2019 року.

Видання The Babel публікує перший фоторепортаж із будівлі кінотеатру, акцент роблять на незадовільному стані мінус першого поверху кінотеатру із пліснявою. Керівництво ТОВ відповідає, що за це відповідальні не вони, а суборендатори підвального приміщення: «Той стан, який зараз бачимо у цих приміщеннях, залишили колишні суборендарі. Ми до цього не маємо жодного стосунку.

Підвал і мінус перший поверх кінотеатру були в суборенді. Договір колишнього орендаря ТОВ «Порт» припинив діяти у 2016 році. Там було казино та більярд, які закрили. Опісля ці приміщення використовували як бомбосховище».

Водночас на підвальному рівні кінотеатру було технічне обладнання, що належало ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ». На прохання журналіста The Village Україна уточнити, чому обладнання було на поверсі, за який не відповідало ТОВ, ми отримали відповідь: «На балансі в «Культурного центру» була вся будівля кінотеатру». Директорка ТОВ Вілія Бондаренко відповіла на ще одне уточнення про доступ до будівлі: «Та ні, був доступ. Може, я помилилась. Там у підвалі в мене був суборендар, як він виселявся, то наробив ці дірки та залишив сміття. Ми там нічого не ремонтували, бо ці приміщення були бомбосховищем. Також я думала, що знайдеться суборендар у підвал. Але нікого не знайшлось, і [приміщення] так і стояли. Ми нічого там не робили також тому, бо в нас закінчувалась угода й ми чекали, коли нам продовжать договір на оренду».

17 вересня
2019 року.

Керівник Департаменту комунальної власності КМДА Олег Шмуляр вносить на розгляд постійної комісії Київради з питань власності питання про внесення змін у договір оренди кінотеатру «Київ». Так, вартість орендної ставки «Сінема-Центр» пропонує зменшити вчетверо – від 2 мільйонів 119 тисяч гривень до 569 тисяч гривень. Причиною називають незадовільний стан будівлі, що не може приймати гостей, а також той факт, що орендар не міг оцінити цей стан до фіналізації договору оренди.

Цю пропозицію не схвалили, а керівник комісії з питань власності Леонід Антоненко прокоментував її так: «Люди, які давали 2,1 мільйона гривень, розуміли, що вони матимуть додаткові витрати. Якщо вони сьогодні вважають по-іншому, то я лише можу сказати, що вони не вміють рахувати. Або розраховують, що ми перепишемо умови конкурсу»

23 вересня
2019 року.

Господарський суд Києва постановив, що ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ» програв позов проти КМДА щодо продовження оренди приміщення кінотеатру. Рішення про нового орендаря приміщення залишили в дії.

Жовтень
2019 року.

Директорка Cinema Citi Любов Лісовська дає інтерв’ю виданню Censor.net. Розповідає, що «Київ» потребує капітального ремонту. На запитання, хто має бути відповідальним за ремонт, відповідає, що це обов’язок міської громади в особі КМДА. Додає: «Ми хочемо відновити роботу кінотеатру якнайшвидше. Саме у зв’язку з цим «Сінема-Центр» зробив міській владі Києва безпрецедентну пропозицію: усунути аварійний стан кінотеатру, профінансувавши капітальний ремонт замість власника – безвідсотково, без застосування жодних інфляційних чи інших збільшень і з поступовим (на виплат на декілька років) поверненням витрачених на капремонт коштів у зарахування частини орендної плати».

«Щомісяця грошовими коштами компанія буде сплачувати першу частину в розмірі 570 тисяч гривень, а друга частина (різниця 1,53 мільйона гривень) буде зараховуватися як погашення заборгованості власника за проінвестований «Сінема-Центром» капітальний ремонт, – продовжує Лісовська. – При цьому хочу підкреслити, що конкурсний розмір орендної плати не тільки не зменшується, але й навіть поступово збільшується у зв’язку із застосуванням до нього індексу інфляції. Змінюється тільки порядок сплати повної конкурсної орендної плати».

Листопад
2019 року.

КМДА заявляє, що стан будівлі кінотеатру наразі не дозволяє там проводити кінопокази. Буцімто у приміщенні відсутні системи димовидалення, мовного оповіщення про пожежу, автоматизації систем протипожежного захисту та блискавкозахист.

Міський голова Віталій Кличко публікує нові світлини з будівлі, зокрема, звертає увагу на підвальні приміщення. «Наша мета – відновити будівлю, аби кінотеатр якнайшвидше знову приймав відвідувачів, аби тут відбувалися кінопокази та кінофестивалі», – каже голова КМДА.

Водночас у коментарі виданню Політична критика представники «Сінема-Центр» повідомляють про намір відновити залу кінотеатру, яка до реконструкції працювала у приміщенні, що згодом зайняв заклад Mister Cat.

Лютий
2020 року.

У КМДА заявляють, що кінотеатр «Київ» планують відкрити до кінця 2020 року. Наразі в будівлі триває капітальний ремонт і підготовка до відновлення роботи, каже заступник голови КМДА Володимир Слончак.

17 червня
2020 року.

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду відхилив позов ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ» про повернення йому будівлі кінотеатру. У КМДА заявляють, що суд у такий спосіб «поставив крапку в суперечках про правомірність перемоги «Сінема-Центр» в аукціоні й підтвердив її законність». У ТОВ із цим не згодні: «Готується новий позов. Він буде поданий до Європейського суду, це рішення буде оскаржене. Це ще не все, це не остання крапка». Додають, що адвокати готують другий позов проти «Сінема-Центр» за фактом «шахрайського способу заходу в будівлю» у 2019 році.

8 червня
2021 року.

 Кінотеатр «Київ» досі не працює.

Що буде далі

«Я дуже шкодую, що так вийшло, що кінотеатр стоїть закритий, не працює. На фасаді будівлі вже бур’ян росте. Я взагалі не розумію, як так вийшло», – коментує The Village Україна директорка ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ» Вілія Бондаренко. Додає, що у приміщенні залишилося обладнання, яке належить ТОВ, але доступу до нього товариство не має. Уточнюємо в Бондаренко, на якому етапі перебувають судові процеси щодо позовів ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ», включно із тяганиною в європейських інстанціях. «Поки не можу відповісти», – відповідає керівниця ТОВ.

Запитання, коли відкриють кінотеатр «Київ», міському голові Києва Віталію Кличку поставили в інтерв'ю Радіо Свобода: «Складне запитання. [...] Ми провели конкурс, але через коронавірус всі кінотеатри були закриті, і [компанія-переможець конкурсу] сказала, що вони не можуть реалізовувати проєкт. Тобто трошки зсунулися терміни. Зараз ми ведемо перемовини, вимагаємо зробити це максимально швидко. Але, на підставі перемовин, думаю, потрібен ще рік», – відповів голова КМДА.

Ми звернулися за коментарем щодо статусу приміщення та ремонтних робіт, а також судових процесів до керівництва «Сінема-Центр». «Компанія «Сінема-Центр» перебуває у процесі зміни керівництва, тому наразі утримується від коментарів із цього приводу», – відповіли на запит The Village Україна. За нашою інформацію, наприкінці 2020 року з компанії як кінцевий бенефіціар вийшов Борис Фуксман, який був головною рушійною силою в питанні «Києва» в «Сінема-Центрі». Також компанію залишила директорка Любов Лісовська.

The Village Україна запитав про статус будівлі в нової директорки Департаменту культури КМДА Яни Барінової. «Зараз я у процесі ознайомлення із ситуацією, що складалася протягом років, потрібно вивчити багато документів. [...] У цій ситуації наш департамент буде відстоювати інтереси культури», – каже нова очільниця департаменту.

«Загалом проблему «Києва» варто розділити на дві: юридично-будівельну й артхаусно-кінопрокатну, – продовжує Барінова. – Розв’язання першої від «ДепКульту» не залежить, там тривають судові процеси, на які ми не впливаємо, а інтереси міста представляє Департамент комунальної власності. Зважаючи на темпи роботи наших судів та обсяг протиаварійних будівельних робіт, швидкої перемоги тут очікувати не доводиться. Тому «ДепКульт» зосередиться на розв’язанні другої проблеми: пошуку в центрі міста іншого майданчика, який би задовольнив запит саме на соціально й естетично значуще кіно».

Кирило Марікуца

співзасновник Kyiv International Short Film Festival та KyivMusicFilm


Результати неефективної культурної політики за два роки без Києва стають ще відчутнішими. За цей час до вже закритих кінотеатрів у центрі Києва («Кінопанорами», «України», «Києва»), додалися чутки про закриття Будинку кіно, який цього року не приймав кінофестиваль «Молодість» та інші кінопокази, а також майбутнє закриття кінотеатру «Київська Русь» на капітальний ремонт. Залишиться єдиний кінотеатр «Жовтень», що відповідає інфраструктурним та репертуарним потребам кінофестивального руху та мистецького кіно. Для багатомільйонного міста та столиці – це катастрофічна нестача.

Чи вдасться ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ», навіть у випадку перемоги в судових позовах на право оренди «Києва» повернутися до ефективного, на погляд культурної громади, управління кінотеатру – питання відкрите. Окрім податкового боргу, який, за відкритими даними, вже налічує більше 700 тисяч гривень, ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ» винні ще щонайменше пів мільйона гривень своїм партнерам: таким, як ми з KyivMusicFilm та «Артхаус Трафік». У фіналі – від нелогічних, популістичних рішень постраждали всі. Передусім – громада Києва.

«Ви уявляєте, як можна замінити «Київ»?, – додає ексдиректорка «Києва» Вілія Бондаренко. – Жодне інше приміщення його не замінить. «Київ» надиханий кіномистецтвом. Ну немає другого такого кінотеатру в місті».

Фото: Андрій Баштовий для The Village Україна