42% опитаних українців підтримують викладання російської мови в українських школах «у певному обсязі», свідчить опитування КМІС.

Із них 33% хотіли б, щоб російській мові відводили стільки ж чи менше часу, ніж іншим іноземним мовам. Це стосується, зокрема, південних і східних регіонів України (ще у 2019-му більшість наполягала на тому ж обсязі вивчення російської, як й української).

Тих, хто вважає, що російська мова має вивчатися в такому ж обсязі, як українська, – 3%. Водночас у 2019 році таких було майже третина, 30%. Також 6% вважають, що російській мові треба приділяти менше часу, ніж українській, але більше, ніж іноземним мовам. У 2019 році таких було 32%.

52% вважають, що вивчати російську в школі не варто. Соціологи зазначають, що ще у 2019 році таких було 8%, а 25 років тому варіанту «не вивчати взагалі» не було. Більш молоді респонденти в більшій мірі наполягають на виключенні вивчення російської мови зі шкіл.

Опитування проводили з 14 до 22 лютого методом телефонних інтерв’ю із використанням комп’ютера серед 1017 респондентів по всій території України, крім АР Крим і тимчасово окупованих територій.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Команда волонтерського проєкту UA Anti Spam Bot розробила бот, що блокує коментарі російською в Telegram-каналах і групах.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі