Росіяни в ніч на 9 березня знову масовано атакували різні регіони України.  

Росіяни здійснили 81 пуск ракет різного базування 9 березня, повідомив головнокомандувач, а також 8 пусків дронів. Сили ППО збили 34 крилаті ракети із 48, вісім керованих ракет Х-31П і Х-59, а також чотири безпілотники.

Влучання в енергетичні об’єкти сталося в Київській, Миколаївській, Харківській, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській і Житомирській областях, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. 

Росіяни атакували три теплоелектростанції, повідомляють у ДТЕК. За попередньою інформацією, без постраждалих, але серйозно пошкоджене обладнання. Зафіксували влучання й у житлові будинки, є загиблі.

Через обстріли Запорізька АЕС повністю знеструмлена. Близько 4 ночі відімкнулась остання лінія зв’язку окупованої АЕС з українською енергосистемою. Наразі станція перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації.

Львівська область

У Золочівському районі Львівської області російська ракета впала в житловій зоні, повідомляють у ОВА.

Унаслідок цього сталася пожежа. Чотири людини загинули: двоє чоловіків і дві жінок. Завали розбирають, під ними ще можуть бути люди.

Пожежа знищила три житлові будинки, три автомобілі, гараж і кілька господарських будівель.

UPD. Кількість загиблих внаслідок падіння ракети в Золочівському районі зросла до пʼяти. Під завалами виявили тіло ще одного чоловіка, повідомляють у Львівській ОВА.

Київ і Київщина

Протягом майже семи годин повітряної тривоги в Києві росіяни випустили практично всі типи свого повітряного озброєння: починаючи від Shahed і до майже всього найменування крилатих ракет, повідомляють у КМВА. ППО відбила майже все, але ракета типу «Кинджал», за попередньою інформацією, влучила в об’єкт інфраструктури в Голосіївському районі.

Вибухи також пролунали у Святошинському районі. Від уламків постраждали три людини, двох із них госпіталізували. У дворі житлового будинку горіли автівки.

На Київщині працювало ППО.

Дніпропетровщина

Росіяни атакували Дніпропетровщину безпілотниками й ракетами. Над Дніпропетровщиною збили 7 ракет. 

Влучання зафіксували в Дніпровському, Павлоградському, Криворізькому й Нікопольському районах, повідомляє голова ОВА.

Попередньо, одна людина загинула, дві постраждали. Пошкоджені енергетична інфраструктура й промислові підприємства. Там серйозні руйнування.

Житомирщина

Окупанти завдали удару по Житомирській області дронами Shahed й уразили обʼєкт критичної інфраструктури. У місті немає води, у деяких будинках – електроенергії, зупинили електротранспорт. За попередньою інформацією, постраждалих немає.

Одещина

Російські ракети влучили в об’єкт енергетичної інфраструктури області, а також пошкоджені житлові будинки, декілька ліній електропередач й опора. Постраждалих немає.  Над Одещиною сили ППО збили шість ракет і безпілотник.

Харківщина

Росіяни завдали близько 15 ударів по місту й області. Влучили в об’єкти критичної інфраструктури й приватний житловий будинку на Харківщині.

У Харкові пошкоджений об’єкт цивільної інфраструктури. Крім того, у Пісочині Харківської області ракета влучила на подвірʼя приватного будинку. Дві літні жінки отримали легкі поранення: одну з них госпіталізували, а інша отримала допомогу на місці. Пошкоджена також теплиця овочевої фабрики. Ще одна ракета влучила в болото.

Запоріжжя

У Запорізькій області п’ять російських ракет, попередньо С-300, атакували об’єкт критичної інфраструктури. Постраждалих немає, повідомляють в ОВА.

Сумщина

Росіяни трьома ракетами атакували місто Шостка на Сумщині. Унаслідок атаки пошкоджено авто й приватні будинки. Через обстріл на одному з місцевих підприємств виникла пожежа.

Миколаївщина

Над Миколаївщиною сили ППО збили девʼять російських ракет різного типу.

Кропивницький

У Кропивницькому районі зафіксували влучання в обʼєкт енергетики.

Тернопільщина

На території Підгаєцької громади Тернопільського району впали уламки ракети. Вибухом пошкоджені пʼять будівель, одна з них житлова. Жертв і потерпілих немає, повідомляють в ОВА.

Івано-Франківщина

Влучання в об’єкт енергетичної інфраструктури зафіксували на Івано-Франківщині. Без постраждалих.

За попередньою інформацією, є влучання в об’єкти критичної інфраструктури й на Вінниччині й у Криворізькому районі, повідомляє речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк. Атакували два обʼєкти енергетичної інфраструктури в Криворізькому районі, уточнює мер Кривого Рогу.

ППО також працювало на Чернігівщині й на Сумщині.

У Києві, Київській, Черкаській, Одеській, Миколаївській і Дніпропетровській, Донецькій областях застосували екстрені відключення світла. У зв’язку з екстреними відключеннями електроенергії, 40% споживачів Києва наразі без опалення.

Десять рейсів «Укрзалізниці» затримуються на понад годину. Більшість із потягів рухаються з Харківщини.


Востаннє масована ракетна атака РФ на Україну відбувалася місяць тому, 10 лютого. Це 14-та масована атака з жовтня.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі