Верховна Рада ухвалила законопроєкт 8172, який обов’язує міста заміняти дизельний транспорт електробусами.

Після 1 січня 2028 року містам не можна закуповувати більш як 50% дизельних автобусів. Натомість, потрібно буде закуповувати електробуси чи автобуси на газу або водні. Від 2030 року міста взагалі не зможуть купувати дизельний транспорт.

«З 2036-2038 років на міських маршрутах взагалі не має бути дизельних автобусів. Хоча за логікою, якщо у 2029 році їх востаннє можуть закупити, а ресурс за нормального обслуговування навіть в Україні може бути до 20 років, то міські автобуси 7-9 років потрібно буде ставити під паркан або на приміські маршрути», – пишуть «Пасажири Києва». 

Фактично, згідно із законопроєктом, усі дизельні автобуси потрібно буде замінити на альтернативний транспорт. Водночас тролейбуси таким альтернативним транспортом не вважають, запевняють в організації.

«Це рішення пріоритезує електробуси перед тролейбусами, хоча сучасні тролейбуси з автономним ходом (саме тролейбуси!), за даними UITP, доцільніше використовувати навіть на маршрутах з 20% покриттям контактною мережею», – додають в «Пасажирах Києва».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У грудні 2022 року у Мадриді зняли з маршрутів останні 12 дизельних автобусів, тепер місто послуговується лише транспортом на зрідженому газі та електробусами, які вважають більш екологічними.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі