ТРЦ Ocean Plaza хочуть забрати у російських власників на користь України, Мінʼюст уже подав відповідний позов до Вищого антикорупційного суду про санкції у вигляді конфіскації.

Активи ТРЦ досі належить російським бізнесменам, зокрема Аркадію та Ігорю Ротенбергам, Олександрові Скоробогатьку та Олександру Пономаренко. Проєкт Trap Aggressor розповідав, що прибутки Ocean Plaza йшли на фінансування російського ВПК.

Мінʼюст планує стягнути в дохід держави 100% частки статутного капіталу ТОВ «Авангард-Віларті» і 66,5% частки статутного капіталу ТОВ «Інвестиційний Союз «Либідь». «ІС «Либідь» є безпосереднім власником ТРЦ Ocean Plaza і належить ТОВ «Авангард-Віларті».

«ТРЦ Ocean Plaza наступний у черзі на конфіскацію», – написав пізніше голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. За його словами, майно стане власністю держави й покриє «якусь частку шкоди», завданої російською агресією.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Торговим центром із 2012 року володіла «ТПС Недвижимость» сім’ї Аркадія Ротенберга, олігарха та наближеного до Володимира Путіна. Компанія купила ТРЦ у девелоперів UDP Василя Хмельницького й Андрія Іванова та KAN Development Ігоря Ніконова.

Василь Хмельницький викупив частину ТРЦ у 2019 році, він придбав 33,5% акцій у кіпрській компанії Ocean Plaza Project. Тоді він казав, що 20% придбала компанія британського бізнесмена Rodney Coffey, 13,35% – компанія іншого британського підприємця Colin Laird. Наразі відкритих даних про власників ТРЦ немає.

У квітні 2022 року Національна поліція відкрила кримінальне провадження щодо компаній-власниць ТРЦ Ocean Plaza, а також щодо Аркадія Ротенберга та його сина Ігоря. За рішенням суду арештували корпоративні права «ІС «Либідь» та «Авангард-Віларті» вартістю 350 мільйонів гривень, а згодом і все майно, яке їм належить, включно з ТРЦ Ocean Plaza. Однак вже у вересні Печерський районний суд скасував арешт – спочатку на третину прав бізнесмена Хмельницького, а потім і на все майно. Це дало змогу поновити роботу Ocean Plaza у кінці листопада.

Більш детально про ситуацію довкола ТРЦ Ocean Plaza ми розповідали ТУТ.


Верховна Рада України в березні 2022 року ухвалила рішення про конфіскацію активів, що належать Російській Федерації і її резидентам. За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, конфісковані активи будуть головним джерелом коштів для відбудови України.

У Києві вже арештували частину одного з торгових центрів, контрольний пакет акцій у якому належить росіянам (це ТРЦ «Мармелад» на Караваєвих Дачах), а також ТРЦ «Метроград» і готелі мережі Premier.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка і фото: Ocean Plaza