101 гусеничний броньовик для українських військових закупив благодійний фонд Сергія Притули. Перші 24 машини вже прибули до України.

Загалом придбали техніку восьми моделей, зокрема й британські БТР FV103 Spartan. Крім того, це броньовані машини Samaritan, Sultan, Stormer, Shielder, FV432 Bulldog, FV434 і Samson.

За словами Притули, це вперше українська армія отримує таку велику кількість бронетехніки не завдяки міжнародній допомозі, а донейтам українців і благодійників з-за кордону.

Після завезення в Україну благодійний фонд передасть броньовики Командуванню Сухопутних військ ЗСУ, які розподілять їх між бригадами.

Що таке БТР Spartan?

Гусеничний бронетранспортер FV103 Spartan використовує британська армія для перевезення піхоти на полі бою. На цей БТР можна встановити різні види озброєння: від кулеметів до протитанкових ракет. Також вони мають високу прохідність в умовах бездоріжжя, болота чи поганої погоди.

Бронетранспортери купують зі складів у Великій Британії. До цього їхню потребу верифікували в підрозділах ЗСУ.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Збір на британські БТР фонд Притули оголосив 2 листопаді 2022 року, тоді за півтори доби вдалося зібрати 236 мільйонів гривень.

ЗСУ вже отримували бронетранспортери Spatran від Великої Британії: у червні 2022-го уряд країни передав Україні 35 таких машин. Пізніше їх використовували під час контрнаступу на Харківщині.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: благодійний фонд Сергія Притули