44% містян виїжджали з Києва після початку повномасштабного вторгнення, свідчить нове опитування соціологічної групи «Рейтинг».

Більша частина з них виїжджала до інших областей України, третина пересувалася в межах Київщини, а кожен десятий виїхав за кордон. Здебільшого це молоді люди, жінки й більш забезпечені українці, додають соціологи.

Зараз 85% киян зазначають, що однозначно повʼязують свої плани на майбутнє саме з Києвом. Серед ВПО цей показник становить 28%, ще 27% опитаних «скоріше повʼязують» життя зі столицею України.

Близько 90% опитаних киян і ВПО вважають Київ комфортним для проживання. Лише 9% киян і 6% переселенців не згодні з цим твердженням.

ВПО, зазвичай, обирають Київ через наявність родичів або близьких друзів (45%), можливість знайти роботу (26%) і безпечність в умовах війни (22%), ідеться в дослідженні. Ще близько 9% зазначили, що в Києві є багато можливостей, щоби почати нове життя.

Опитування проводили з 16 по 27 лютого 2023-го серед мешканців Києва й переселенців, які приїхали в місто після початку повномасштабного вторгнення. Загалом опитали близько 800 людей віком від 18 років.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Абсолютна більшість (85%) українців, які переселилися через повномасштабне вторгнення, висловлюють намір повернутися додому, згідно з опитування групи «Рейтинг», яке провели в жовтні 2022-го.


Хто може зареєструватися як переселенець, де отримати довідку і що це дає: відповідаємо на 13 головних запитань про статус ВПО в Україні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі