Українська ЛГБТ-правозахисниця й очільниця ГО «Інсайт» Олена Шевченко стала жінкою року за версією журналу Time.

В інтервʼю Time Шевченко розповіла про дискримінацію ЛГБТ-спільноти під час війни, гуманітарну допомогу, яка часто не враховує потреб людей з інвалідністю, а також рівень сексуального насильства, що значно зріс із 24 лютого. Команда «Інсайт» у 2022 році зібрала понад 400 тисяч доларів на гумдопомогу для жінок вразливих категорій і ЛГБТ-спільноти, також надавала юридичну й психологічну допомогу.

«Я присвячую цю перемогу всім невидимим жінкам України, які роблять неможливе, наближаючи нашу перемогу», — написала Шевченко у Facebook.

Time щороку обирає 12 жінок-лідерок, які роблять внесок у боротьбу за права людини. Крім Олени Шевченко, нагороду премію отримали акторки Кейт Бланшетт й Анджела Бассетт, футболістка Меган Рапіно, інді-рок музикантка Фібі Бріджерс, кліматична активістка Аїша Сіддіка, боксерка Рамла Алі, іранська дисидентка Масіх Алінежад й інші.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


105 випадків гомофобії, трансфобії й інших проявів дискримінації щодо ЛГБТ-спільноти зафіксували в Україні протягом 2022 року.

Цей показник знижується в Україні вже третій рік поспіль: у 2021-му в Україні задокументували 141 випадок нападів, дискримінації й інших порушень прав ЛГБТ-людей. Це дещо менше, ніж у 2020-му, і майже втричі менше, ніж у 2019-му, коли зафіксували 369 випадків.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Helen Angelova для Amnesty International Ukraine