В Україні другий рік поспіль знижується кількість гомофобних і трансфобних правопорушень, такі дані звіту правозахисного центру «Наш світ» про становище ЛГБТ+ в Україні у 2021 році.

Загалом у 2021-му в Україні задокументували 141 випадок нападів, дискримінації й інших порушень прав ЛГБТ+ людей. Це дещо менше, ніж у 2020-му, і майже втричі менше, ніж у 2019-му, коли зафіксували 369 випадків.

У 2021-му також удвічі зменшилася кількість нападів на ЛГБТ-центри та заходи з боку праворадикальних і консервативних угруповань. Їх було 12 проти 24 у 2020 році.

Водночас у центрі зазначають, що ситуація з розслідуваннями порушень проти ЛГБТ залишається «незадовільною». За останні 3 роки в 38% випадків поліція не починала розслідування після повідомлення про можливе скоєння злочину з мотивів гомо- або трансфобії.

За даними центру «Наш світ», лише в 3,3% випадків розслідування проводилося за статтею 161 Кримінального кодексу, однак жодного разу це не призвело до обвинувачення за цією статтею.


ЛГБТ – акронім для позначення лесбійок, геїв, бісексуальних, трансгендерних і квір-людей, а також інтерсексуальних осіб.

15 листопада 2021-го в Україні дали перший реальний термін увʼязнення за гомофобний злочин.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі