Мутацію варіанту коронавірусу «Омікрон», відому як «Кракен», виявили вже в шести областях, повідомив голова Комітету ВР з питань здоровʼя нації Михайло Радуцький.

Новий підвид штаму «Омікрон» циркулює у Львівській, Черкаській, Закарпатській, Тернопільській, Сумській й Одеській областях.

«Кракен» (SARS-CoV-2 Omicron XBB.1.5) передається від людини до людини швидше, ніж «Омікрон», але характеризується легким перебігом хвороби, відзначив Радуцький.

Водночас у МОЗ не прогнозують значного збільшення кількості хворих через новий підвид штаму «Омікрон». 

UPD. Міністерство прогнозує, що зимова хвиля COVID-19 завершиться в перші два тижні березня, повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін у коментарі «Укрінформу».

Загалом із 17 по 23 лютого в Україні виявлили майже 10 тисяч випадків захворювання, 2,9 тисячі пацієнтів госпіталізували. За тиждень від COVID-19 вакцинували 33 тисячі людей. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Перший випадок зараження новим штамом «Омікрону» зафіксували в січні в Сумській області. За даними ВООЗ, штам «Кракен» не має специфічних мутацій, тому не більш небезпечний, ніж інші варіанти «Омікрону». Водночас цей підвид «найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини» й здатний викликати серйозні захворювання в людей похилого віку й людей з ослабленим імунітетом, відзначали в МОЗ.


Із вересня МОЗ внесло зміни в схеми вакцинації, дозволивши вводити другу бустерну дозу всім повнолітнім, а також робити щеплення дітям від пʼяти років. Що потрібно знайти про другий бустер, ми зібрали тут.

Перелік пунктів і центрів вакцинації можна знайти за посиланням.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі