Архітектурний журнал ArchDaily оголосив переможців премії Building of the Year у 15 номінаціях.

Українські проєкти не здобули перемогу (13 проєктів увійшли до шорліста).

Ось переможці:

Кращий прикладний продукт

 Реконструкція колишнього монастиря Беато-Антоніо в Португалії

Це десяток будівель, датованих різними епохами: стара церква, залишки монастиря та кілька будівель для промислового використання, побудовані наприкінці 19 і на початку 20 століття. Проєкт реконструкції розробили Risco для Beato Lux. Будуватимуть автостоянки і різні відкриті простори, щоб люди, які приїздять сюди на події, відчували себе комфортно. Зокрема архітектори відзначають рішення створити набір «сот», освітлених зверху мансардними вікнами із тепло- та звукоізоляцією. Завершити роботи планують у 2024 році.

Комерційна архітектура

 Shanghai Suhe MixC World / Kokaistudios (Китай)

«Міську долину» перетворили на новий громадський простір у Шанхаї. Спочатку це мав бути підземний торговий центр, а вийшла зелена територія на березі річки з культурними й розважальними закладами, що включає і підземну рекреаційну зону.

Культурна архітектура

 Brazilian Pavilion Expo Dubai 2020 / MMBB Arquitetos + Ben-Avid + JPG.ARQ (ОАЕ)

Це павільйон, де представлені води Бразилії: конструкція на воді, що в сутінках перетворюється на куб, який світиться. Простір «занурений у звуки і тонкі аромати», зазначають архітектори. Щоб туди зайти, відвідувачам пропонують спеціальні чоботи (подібні також видають у Венеції).

Навчальна архітектура

 Jadgal Elementary School / Daaz Office (Іран)

Це школа, яка має стати місцем збору не лише для учнів, але й для всіх жителів села, щоб стати центром його розвитку. До будівництва залучали самих селян.

Архітектура охорони здоров'я

 Університетська лікарня в Танжері / Hajji & Elouali + Architecturestudio (Марокко)

За словами архітекторів, вийшла ідеальна інтеграція багатобудинкової лікарняної структури в народну архітектуру марокканських сіл із горбистим ландшафтом. Крім покращення умов для пацієнтів, хочуть створити робоче середовище для науковців. Будівля розташована в ландшафтному парку, «непомітно вписуючись у середземноморські краєвиди».

Архітектура гостинності

 House & Restaurant / Junya ishigami (Японія)

Архітектори хотіли створити «абсолютно новий ресторан із давньою історією», який міг би бути «і будинком, і рестораном». За їхніми словами, таке місце не може бути «штучно гладким, а скоріше із шорсткістю природи».

Будинки (Houses)

 House in Pomar do Cafezal / Levante (Бразилія)

Це будинок, розташований у нетрях, який описують як «конструктивну модель з адекватною реалізацією і увагою до освітлення й вентиляції», що дозволило створити простір із високою екологічною якістю.

Житло (Housing)

 Terrace House / Austin Maynard Architects (Австралія)

Будинки, орієнтовані на громаду, є економічно ефективними і стійкими до кліматичної кризи, яка зростає, зазначають архітектори. Це переосмислення передмістя, де замість тісних рядів котеджів створили будинки з терасами.

Промислова архітектура

 Штаб-квартира Carmo Coffees / Gustavo Penna Arquiteto e Associados (Бразилія)

Кава – основний продукт бразильської економіки з 18 століття, тож її хотіли зробити символом. Архітектори виділяють форму, спрямовану всередину й відкриту вгорі, як вікно для світла.

Архітектура інтер’єру

 Atelier Gardens Studio 1/ MVRDV (Німеччина)

Це кіностудія на південній околиці берлінського аеропорту Темпельгоф. Її хочуть трансформувати, відкривши карнизи, а також додавши екологічно орієнтовані рішення – сади на дахах, зелені площі, збір дощової води, природну вентиляцію. Також планують використати сталь із двох старих будівель для створення нового павільйону.

Офіси

 CapitaSpring / BIG + Carlo Ratti Associati (Сінгапур)

Цей проєкт «зміцнює репутацію Сінгапура як міста-саду» і по суті є багатоповерховим «оазисом» заввишки 280 метрів. «Офісні сади» розташовані в центрі фінансового району міста на місці колишньої автостоянки й торгового центра.

Громадська та ландшафтна архітектура

 One Green Mile / MVRDV (Індія)

Занедбані простори під естакадою у Мумбаї, яка створювала значне шумове забруднення і бар’єр між сусідніми районами, перетворили на громадський простір, додавши мобільності й зелені.

Культова архітектура

 Камерна церква / Büro Ziyu Zhuang (Китай)

Архітектори прагнули створити простір, який водночас «поважає минуле й дивиться в майбутнє», аби забезпечити релігійний досвід зі світським відтінком. 

Малі масштаби та інсталяції

 Скляний будинок / Макс Нуньєс (Чилі)

Це «невеликий ліс у теплиці», штучне середовище для тропічних видів, які ростуть у контрольованій атмосфері. Його називають «будинком для рослин».

Спортивна архітектура

 Спортивний парк Quzhou / MAD Architects (Китай)

Незважаючи на місткість стадіону Quzhou (30 000 місць), його проєктували так, аби він мав вигляд продовження навколишнього ландшафту, а не об’єкта, що виділяється на його тлі. Стадіон задуманий як твір ленд-арту, який занурюється в природу та «запрошує всіх зібратися та розділити спортивний дух». Хвилястість навколишнього рельєфу переносять на похилий фасад, щоби відвідувачі могли самі визначити, де закінчується ландшафт і починається будівля.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


ArchDaily архітектурне онлайн-видання, засноване у 2008 році, яке проводить щорічний конкурс серед світових архітектурних проєктів, що змагаються в 15 номінаціях. Переможців обирають читачі видання.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі