13 українських проєктів увійшли до лонгліста премії ArchDaily, Building of the Year 2023.

Українські проєкти увійшли до восьми номінації із 15. За них можна проголосувати до 15 лютого. Після цього сформують шортлісти, а 23 лютого оголосять переможців.

 House Among The Pines («Будинок серед сосен») від ArchObraz є претендентом на премію у номінаціях Best Applied Products та Houses. Проголосувати за нього можна тут чи тут.

Фото: Андрій Авдєєнко

Архітектори описують будинок у передмісті Дніпра як такий, що елегантно вписаний у навколишній ліс, не змінюючи ландшафту. В зовнішньому облицюванні дотримувалися раціонального використання місцевих природних ресурсів, металу й дерева.

 У цих самих двох номінаціях представлений Residence in the Garden of Rocks («Резиденція у саду скель») від Palamarchuk Architects. Підтримати проєкт можна тут і тут.

Фото: Андрій Авдєєнко

Замовник-колекціонер мистецтва хотів мати будинок у передмісті Києва, поєднаний із галереєю, але не реалізував проєкт до кінця. Натомість вирішив зосередитися на ландшафті, створивши середовище з елементами камяного саду, щоб розміщувати там скульптури.

 Chernobyl Journey Exhibition від Balbek Bureau став претендентом у номінації Cultural Architecture. Проголосувати за проєкт можна за посиланням.

«Чорнобиль. Подорож» — мультимедійна виставка 2021 року, присвячена 35-й річниці аварії на Чорнобильській АЕС, яку показували на ВДНГ.

Фото: Мар'ян Береш

Перед тим, як створити проєкт, архітектори побували в зоні відчуження. На виставці можна побувати в епіцентрі подій за допомогою VR. Павільйон зонували за сімома блоками: щоби досягти ефекту занурення, структури експозиції розробили як літературну оповідь із розгортанням сюжетної лінії.

Відразу 5 проєктів увійшли до лонгліста у номінації Hospitality Architecturе:

 Pizzeria Pomidoros BT / Paliychuk Olga Design

Фото: Михайло Павенін

Це мінімалістична піцерія у Білій Церкві, де поєднані натуральний червоний камінь та фасадна плитка. На стінах і стелі максимально зберегли існуючі фактури, доповнивши їхню колірну гаму сірою фасадною штукатуркою. Більшість металевих частин меблів і світильників виготовлені з матової сталі.

 Taiu Ice Cream Shop (Джелатерія «Таю») / Sivak+Partners Studio, Одеса

За задумом архітекторів, архітектура має «танути» так само, як морозиво: «масивна декоративна стеля стікає у плавні вигини металевих стін». Основним кольором у концепті обрали фіолетовий.

Фото: Євген Карієв

 Grand Emily Hotel Lobby (лобі готелю Grand Emily Resort) / YOD Group, Винники біля Львова

Фото: Євгеній Авраменко

Знаковим образом комплексу є масштабна інсталяція із платаном у атріумі, яка проходить крізь пять поверхів. Гості готелю можуть полежати на пуфі в передпокої і споглядати дерево з-під його коріння, описують архітектори. Крім того, для обшивки стін холу використали таку структуру дощок, за якої кожна кріпиться в рухомий паз. Відвідувачі можуть змінити малюнок на стіні, перемістивши першу дошку в ряду.

 Ще один проєкт від YOD Group, Deep Bar у Дніпрі

Фото: Андрій Безуглов

Це двоповерховий заклад, який обєднує бар із флористичним магазином і невелике кафе. Простіше кажучи, всередині є два винні бари: винний, із камерною атмосферою, і міксологічний, із лаундж-сидіннями та корінням, яке звисає зі стеллі й концептуально поєднує приміщення.

Емоційним акцентом закладу називають інсталяцію із дерев’яних прорізів, які створюють людське обличчя як метафору людини, яка задоволена собою і світом. Інсталяцію розмістили за барною стійкою, де зазвичай можна побачити ряди пляшок із алкоголем. Для проєкту використали дуб, перероблений матеріал, який використовуватися для іншої будівлі 70 років тому.

 128 Comfort Town Coffee Shop / Berezen studio, Київ (також представлений у Interior Architecture)

Фото: Андрій Безуглов

Це перше з мережі Cafe 128, що у ЖК Comfort Town на лівому березі Києва. Перед початком робіт демонтували перегородку між двома місцями й отримали довгий фасад із високими вікнами. Розширюючи простір, залишили кілька входів, щоб відвідувачі змогли заходити з кількох боків. У інтер’єрі використали керамічні бра, які зазвичай застосовують у лазнях, теплу фанеру, піщану штукатурку й лінолеум пісочного кольору.

 Kerala House / Shovk, Київ

Фото: Михайло Павенін

Будинок у лісі, зведений із використанням натуральних матеріалів. Форму будинку визначають і дерева, які ростуть на ділянці – його зводили так, щоби їм не нашкодити. Стіни, перегородки й стелі заповнені конопляним бетоном, який на 100% біорозкладний. Система опалення й водопостачання – геотермальний тепловий насос, який не дає шкідливих викидів. Будинок облицювали акацією, яка згодом має потьмяніти й покритися дрібними тріщинами, що додасть будівлі автентичності й благородства, кажуть архітектори.

 Wood and Glass Villa / Karlikova Architects

Фото: Андрій Безуглов

Вілла розташована в смерековому лісі біля пляжу Київського водосховища. Будинок призначений на проведення заходів і може вміщувати більш ніж 50 людей. Натхненням для проєкту стала форма баварського шале. Деревина, використана для оздоблення, була такого ж кольору, як і ялина із навколишніх лісів, а малюнок підлоги повторює малюнок кори.

 Virgin Izakaya Bar Odesa / Yodezeen увішов у лонгліст номінації Interior Architecture

Фото: Андрій Шурпенков

Бар називають автентичною японською секретною кімнатою у історичному центрі. Він розташований у історичній будівлі Одеси 1900 року, яка є пам’яткою архітектури. Команда зберегла історичні фасади з черепашнику. Це зразок неокласицизму, що поєднує у собі риси модерну й давньоримські архітектурні традиції. Ресторан складається із трьох рівнів площею більше 560 квадратних метрів. Відвідувачів хочуть познайомити із різноманітною культурою нічного життя Японії.

 Inventor Landscape від KYB Architects претендує на номінації  Public & Landscape Architecture та Sports Architecture.

Фото: Олексій Поремський

Ландшафтний дизайн розробили для школи «Інвентор» у Києві. Основою став мурал Алекса Брюера, більше відомого як Хенс, який перетворив занедбану промислову будівлю в Меріленді на арт-об’єкт, який зараз є найпопулярнішим місцем у штаті США.

 Memorial to the Heavenly Hundred Heroes / Guess Line Architects увійшов до претендентів у номінації Religious Architecture.

Фото: Роман Балик

Це мінімалістичний простір, який увічнює пам’ять про Небесну Сотню. Меморіал у історичній частині Львова складається з головної площі зі стелою і пішохідними терасовими доріжками. Форма стели нагадує барикаду і є «переломом у історії країни». Архітектори хотіли створити простір пам’яті, який ненав’язливо несе історію.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


ArchDaily архітектурне онлайн-видання, засноване у 2008 році, яке проводить щорічний конкурс серед світових архітектурних проєктів, що змагаються в 15 номінаціях. Переможців обирають читачі видання.


Ось лонглист Building of the Year 2022 від ArchDaily. Туди ввійшли 33 українські проєкти.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі