Повномасштабна війна сповільнила будівництво нового житла в Україні на 38% порівняно з попереднім роком, повідомляють аналітики ЛУН.

Водночас це лише на 16% менше, ніж у «ковідний» 2020 рік, додають аналітики. Лідером з нового будівництва залишається Київська область, але й там на 29% менше будують нове житло порівняно з попереднім роком.

У Київській області побудували найбільше квартир і найбільше приватних будинків. Але у експлуатацію ввели удвічі менше квартир, ніж у 2021 році.

У трійці рекордсменів за будівництвом квартир також Київ і Одеська область. За будівництвом приватних будинків, крім Київської, лідирують Львівська й Волинська області.

Найкращі результати «рік до року» мають Полтавська (+48%), Вінницька (+11%) і Чернігівська області (+7%).

За даними генпрокуратури, Росія знищила щонайменше 62 000 житлових будинків за перший рік повномасштабної війни, що «значно більше, ніж Україна будувала навіть у кращі часи», зазначив директор з маркетингу ЛУН Денис Суділковський. За його словами, відбудова житлового фонду займе десятиліття, але новий закон про компенсацію зруйнованого житла «дає надію», що ті, хто втратили домівку, отримають «дієвий механізм» придбання нової квартири в іншому місці.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Аналітики «ЛУН» підбили підсумки 2022 року на ринку нерухомості в Україні. Згідно з їхнім аналізом, у Києві найдорожче житло і ввели в експлуатацію найбільше квартир.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі