Унаслідок дій росіян на Каховській ГЕС частина населених пунктів може залишитися без доступу до питної води, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду.

За його словами, після 14 атак на українську енергетику росіяни намагаються позбавити українців води. Після того, як військові РФ частково зруйнували й умисно відкрили шлюзи Каховської ГЕС, Україна щодня втрачає тисячі кубометрів води. Через це 70% населених пунктів, які отримують воду саме з Дніпра, можуть залишитися без доступу до питної води.

Крім цього, унаслідок відкриття шлюзів Каховської ГЕС є атомна загроза, бо зниження рівня води в сховищі може призвести до неналежного функціонування систем охолодження Запорізької АЕС, зазначив премʼєр-міністр.

Шмигаль закликав світ тиснути на Росію, щоб вона закрила шлюзи й відновила гідротехнічні споруди на Каховській ГЕС або дозволила це зробити українським фахівцям, щоби запобігти екологічній катастрофі.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Під час останньої ракеткої атаки 10 лютого РФ обстріляла шість енергообʼєктів і сім високовольтних підстанцій магістральних мереж. Енергетики оперативно заживили споживачів за резервними схемами. Уже три дні до областей не доводять ліміти споживання. Наразі незначні мережеві обмеження діють лише в Одесі й прилеглих районах, а також частині Херсонської й Харківської областей.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі