Голосіївська водонапірна вежа стала об’єктом культурної спадщини Києва, повідомляють активісти спільноти «Голосіївський шлях».

Голосіївська вежа

Це означає, що тепер вежу охоронятиме держава. Водночас активісти зазначають, що «попереду ще дуже багато роботи, бо забудовник вперто чіпляється за цю землю й хоче урвати хоч щось, хоч клаптик».

Хто забудовник 

Ідеться про ТОВ «Голосіївські вежі». Ще наприкінці вересня 2022 року забудовник обніс парканом земельну ділянку на вулиці Генерала Родимцева, між будинками 9 й 11, за ним опинилася й Голосіївська вежа. Місцеві меншканці повідомляли, що впритул до Голосіївського парку ТОВ «Голосіївські вежі» хочуть звести ЖК.

На запитання мешканців  про те, що робити з вежею, у ТОВ відповіли, що вона перебуває в аварійному стані і її потрібно демонтувати. Крім того, наприкінці грудня забудовник отримав ордер на вирубування зелених насаджень на ділянці з вежею (зокрема там ростуть дуби віком від 70 до 100 років, кажуть активісти).

Як зазначають у спільноті, номер телефону ТОВ «Голосіївські вежі» збігається з номером телефону ТОВ «І.Б.К. Девелопмент», яке з 2013 року здійснює капітальні ремонту корпусів Національного університету біоресурсів і природокористування. Саме університет є балансоутримувачем вежі.

Що кажуть в НУБіП і МОН

Університет уже звертався до МОН за дозволом на списання башти, але МОН відмовили в списанні й зобовязали НуБіП повернути земельну ділянку в державну власність, стверджує спільнота «Голосіївський шлях». The Village Україна звернулися до Міністерства освіти й науки за коментарем, але на момент публікації не отримали відповіді.

У Національному університеті біоресурсів і природокористування вважають, що Голосіївська вежа не несе цінності, бо «таких господарських об’єктів у Києві чимало». Ба більше, там стверджують, що йдеться про земельну ділянку на колишній території університету, до якої ЗВО «не має стосунку» ще з 2004 року, коли нібито передав її Київраді. Відповідно питання з приводу суборенди ділянки там радять ставити міській владі, яка, за словами проректора, передала земельну ділянку в суборенду ТОВ «Голосіївські вежі».

Позиція активістів

Голосіївська водонапірна вежа – це цінний зразок промислової архітектури середини 20 століття, коментують у «Мапі Реновації». Вона розташована на найвищій точці Голосіївського лісу, тому там можна було б зробити оглядовий майданчик і привабити туристів, вважають активісти. Вежа має «близнючку» на території ВДНГ, що носить статус пам’ятки архітектури й містобудування місцевого значення.

Ділянка, на якій розташована вежа, межує з територіями, які входять до природно-заповідного фонду. Поруч є лише кілька житлових будинків, які були збудувані в 20 столітті для викладачів сільгоспакадемії. Якщо там будувати нову будівлю, то це завдасть шкоди Голосіївському лісові, кажуть у спільноті «Голосіївський шлях».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі