Костел святого Миколая досі офіційно не передали римсько-католицькій громаді, настоятель парафії Павло Вишковський закликав втрутитися президента Володимира Зеленського.

Поки не завершать юридичні процедури щодо передачі костелу релігійній громаді, не розпочнеться реставрація будівлі, відзначив Вишковський. За його словами, кошти на реставрацію готові надати представники релігійної спільноти в США, Польщі, Італії, Бельгії й інших країнах, однак лише після того, як костел буде офіційно закріплений за парафією.

«Лише таким способом ця перлина Києва буде збережена від руйнації», – написав Вишковський.

Костел мали офіційно передати релігійній громаді 1 червня 2022-го відповідно до меморандуму, підписаного між Мінкультом і парафією. Однак процедури так і не були завершені – і костел досі іменується «концертним залом», нагадав настоятель.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У ніч проти 4 вересня 2021-го в костелі святого Миколая сталася пожежа. Займання сталося між першим і другим поверхами. Вогнем був пошкоджений орган і внутрішнє оздоблення костелу.

Протиаварійні роботи в костелі завершили 31 січня 2022-го, на них витратили 21,5 мільйона гривень. Гроші, які залишилися у фонді костелу після завершення протиаварійних робіт (це 5,6 мільйона гривень, які зібрали за допомогою бізнесу), у квітні вирішили передати в благодійний фонд на потреби військових. Загалом реставрація костелу коштуватиме близько 75 мільйонів гривень.

Фото: Масі Найєм

У червні 2022-го костел фактично передали в користування костел римсько-католицькій громаді, але не оформили це офіційно. У Мінкульті повідомляли, що «через збройну агресію Росії» не змогли вчасно завершити юридичну процедуру й досі шукають приміщення для репетицій і концертів Національного будинку органної й камерної музики, який займав костел.

Костел відібрала в релігійної громади в 1938-му радянська влада.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі