Із частин зруйнованого літака «Мрія» планують створити новий, пише «Вечірній Київ».

Для цього демонтують три двигуни, хвостову частину й деякі елементи шасі. Уціліла лише хвостова частина – приблизно 30% від літака. Натомість повністю зруйнована кабіна екіпажу, центроплан, основні стійкі шасі.

За словами начальника аеродромно-диспетчерського центру Володимира Самуся, росіяни розташували свою техніку біля літака, бо хотіли врятувати її від ураження. Але їхня техніка загорілася, і вогонь перекинувся на «Мрію».

Літак до й після руйнування. Фото: Wikimedia Commons

Він додав, що новий літак поки що не будують, але вже тривають перемовини з постачальниками, що можуть надати обладнання, а також з іноземними партнерами. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Аеропорт у Гостомелі став однією з перших цілей росіян під час повномасштабного вторгнення 2022 року. Саме там на момент вторгнення перебував на ремонті флагман української авіації АН-225 «Мрія». Його знищили під час штурму аеропорта. СБУ проводило розслідування щодо знищення літака.


За інформацією «Укроборонпром», відновлення літака «Мрія» коштуватиме більше 3 мільярдів доларів і триватиме понад 5 років. «Мрію» планують відбудувати за кошти міжнародної авіаційної спільноти й іноземних інвесторів, зокрема готовий долучитися мільярдер і засновник компанії Virgin Galactic Річард Бренсон.


Архітектори також розробили концепт пасажирського аеропорту «Мрія» в Гостомелі. Авторка проєкту запропонувала зробити цей аеропорт «потужною противагою» аеропорту «Бориспіль».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі