Гіг-контрактори не можуть претендувати на бронювання від призову, як повідомляли раніше, пояснив виданню Ain.ua заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков, який займається проєктом «Дія.Сіті».

За його словами, військовий облік щодо гіг-працівників на підприємствах не ведеться, але, на відміну від ФОПів, гіги «прив’язані» до своїх компаній у податковому плані й формально перебувають на межі зі штатними працівниками.

Бортняков каже, що Міноборони поки що не надавало розяснень із цього приводу, але беручи до уваги позицію Мінекономіки, у Мінцифри не виключають, що будуть тлумачити норми більш широко (закон дозволяє бронювати лише найманих працівників).

Щодо ФОПів, то вони можуть подавати заявки на бронювання не від імені ІТ-компанії резидента «Дія.Сіті», з якою вони працюють, а самі від себе.

Для цього вони повинні відповідати щонайменше трьом критеріям з переліку:

  • мати статус резидента «Дія.Сіті»;
  • відсутність заборгованості з ЄСВ;
  • понад 1,5 мільйона євро податків, сплачених до державного й місцевого бюджету протягом року, крім митних платежів за останній рік;
  • понад 32 мільйони євро надходжень за останній рік (без урахування кредитів і позик);
  • важливість для національної економіки чи потреб територіальної громади;
  • середня зарплата на підприємстві має бути не меншою, ніж середня зарплата по регіону за четвертий квартал 2021 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Верховна Рада 27 січня затвердила порядок бронювання військовозобов’язаних працівників від мобілізації, а також критерії для підприємств, за якими вони вважатимуться критично важливими для економіки. Бізнес зможе забронювати до 50% військовозобов’язаних працівників, які є критично важливими для того, щоб підприємство продовжувало працювати.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі